HIV: een efficiënte strijd

Afbeelding
hiv
Ondanks het feit dat de SARS-CoV-2-epidemie verontrustend is, blijft de strijd tegen HIV-AIDS vandaag aanzienlijke successen boeken: vorig jaar werden 1,7 miljoen mensen met HIV geïnfecteerd, een daling van 23% sedert 2010. Deze geruststellende gegevens werden bekendgemaakt op de wereldconferentie over hiv/aids die van 6 tot 10 juli plaatsvond. Deze cijfers mogen niet verhullen dat verschillende regio's in de wereld, waaronder Oost-Europa en Centraal-Azië, de ziekte blijven zien toenemen.

De toegang tot de behandeling wordt ook steeds groter: twee derden van de seropositieven krijgen nu de tri-therapie. Overal ter wereld is een vooruitgang te merken, ook al is er nog ruimte voor verbetering, met name in de zorg voor kinderen. Ondanks deze tamelijk optimistische cijfers zou de reactie op hiv/aids een ernstige achteruitgang kunnen krijgen, gelijk aan een terugslag van ten minste tien jaar, als de COVID-19-pandemie de gezondheidsdiensten blijft verstoren.

Een totale onderbreking van zes maanden hiv-behandeling zou volgend jaar (2020-2021) leiden tot meer dan 500.000 extra sterfgevallen in subsaharaans Afrika. Door deze terugval zou het sterftecijfer door aids in deze regio weer op het niveau van 2008 komen te liggen. Een onderbreking van zelfs 20% zou leiden tot 110.000 extra sterfgevallen.