Hoe zal fibromyalgie in 2022 worden aangepakt?

Afbeelding
fibromyalgie
De behandeling van fibromyalgie was het onderwerp van een volledige sessie op het laatste EULAR-congres. De deskundigen benadrukten het belang van een nauwkeurige beoordeling van de pijn, de functionele beperkingen en de psychosociale context, en ook de erkenning van de complexiteit en heterogeniteit van pijnprocessen. Lichaamsbeweging is de eerste aanbevolen behandeling.

Wat lichaamsbeweging betreft, zijn alle protocollen goed, zolang zij maar leiden tot een regelmatige en gecontroleerde beoefening. Spierversterkende oefeningen kunnen worden voorgesteld als een eerste behandelingslijn, zij kunnen gepaard gaan met ontspanningstechnieken (yoga, tai chi, enz.). De intensiteit van de inspanning moet geleidelijk en progressief zijn, zodat sessies van 30 tot 60 minuten kunnen worden verkregen, waarin krachttraining en aërobische oefeningen worden afgewisseld.
Een recente netwerkmeta-analyse (Farag, JAMA Network Open 2022) toonde aan dat van alle door de FDA erkende behandelingen, amitriptyline de beste beheersing van slaap, vermoeidheid en levenskwaliteit biedt, terwijl duloxetine een grotere werkzaamheid op pijn en depressie biedt. Uit dezelfde analyse bleek ook dat amitriptyline de beste aanvaarding voor de patiënt bood. "In alle gevallen moet de behandeling echter geleidelijk gebeuren en aangepast zijn aan het fenotype van de patiënt (pijnintensiteit, functionele aspecten, geassocieerde aandoeningen zoals depressie, vermoeidheid, slaapstoornissen, comorbiditeiten, enz.)", benadrukt Gary Macfarlane, die aan het hoofd staat van de EULAR-deskundigengroep voor fibromyalgie.

Ref.: Macfarlane F. Pharmacological and non-pharmacological treatment for fibromyalgia.
Annual European Congress of Rheumatology (EULAR) 2022 Copenhague (1-4 ju