Huid en Psy: een band die centraal staat in de levenskwaliteit

Afbeelding
Huid en Psy
Twee miljard mensen in de wereld lijden aan dermatologische aandoeningen. Dat is meer dan een kwart van de wereldbevolking! Hoewel dit cijfer interpelleert, is het feit nog steeds onbekend. Bovendien tonen steeds meer studies aan dat deze huidproblemen de levenskwaliteit kunnen beïnvloeden: welzijn, gevoel van eigenwaarde, sociale interacties, enz.

Om dit onderwerp te bespreken, organiseerde La Roche-Posay op 24 november 2020 een wereldwijd online evenement, de DermLive!  Een halve dag lang bracht dit evenement 5.000 gasten, dermatologen, apothekers, artsen, patiënten, journalisten en influencers uit meer dan 80 landen samen rond een eenvoudig doel: het lanceren van een wereldwijde beweging om alarm te slaan over dit onderschatte volksgezondheidsprobleem en de een dermatologie te promoten die het leven kan veranderen!

N.Evrard. 

De cijfers spreken voor zich

Over de hele wereld zijn huidproblemen nu een grote, groeiende en toch onderschatte zorg. "De meeste huidziekten zijn niet levensbedreigend. Anderzijds hebben ze vaak een grote invloed op de psychologische toestand van de patiënten, hun sociale relaties en hun dagelijkse activiteiten (slaapstoornissen, laag gevoel van eigenwaarde, angst, sociale fobie, etc.). Levenskwaliteitsschalen zijn instrumenten die deze impact beoordelen door rekening te houden met de perceptie van de patiënt van de aandoening. Deze gegevens kunnen met name worden gebruikt in klinische studies voor de evaluatie van therapeutische middelen, maar ook voor het dagelijks beheer", legt professor Brigitte Dreno, dermatoloog (Frankrijk), uit. Om deze overtuiging te ondersteunen heeft La Roche-Posay in 2020 een wereldwijd wetenschappelijk onderzoek naar de huid en de levenskwaliteit uitgevoerd, waarbij alle bestaande kennis over de impact van huidproblemen zoals acne, eczeem en de neveneffecten van kankerbehandelingen op de huid, werd samengebracht.

46% van de patiënten met acne heeft meer kans om een ernstige depressie te ontwikkelen dan diegenen zonder acne.

50% van de acnepatiënten raakt sociaal geïsoleerd

79% van de eczeempatiënten meldt afwezigheid op het werk vanwege hun aandoening

47% tot 60% van de patiënten met eczeem melden slaapstoornissen

80% van de kankerpatiënten heeft last van bijwerkingen op de huid

"De chronische en zichtbare aard van de dermatologische pathologie kan een aanzienlijke fysieke en psychologische impact hebben op patiënten met nalevingsproblemen. De prioriteit is om patiënten een multidisciplinaire aanpak te bieden die een psychologische aanpak integreert. Huid-, haar- en nagelverzorging met aangepaste dermo-cosmetica en make-up workshops zijn geen optionele "comfortzorg" voor deze patiënten, maar maken integraal deel uit van de kwaliteitszorg die onze patiënten verdienen" merkt professor Brigitte Dreno, dermatoloog, Frankrijk, op.