Huidkankers: de alarmsignalen staan allemaal in het rood!

Afbeelding
Cancers cutanés
Onder het motto "Niet de jaren tellen, maar de UV-kilometers" heeft het Europese netwerk van dermatologen Euromelanoma, dat in 33 landen aanwezig is, woensdag zijn 24e campagne voor de preventie van huidkanker gelanceerd.

In 2000 telde de Stichting Kankerregister ongeveer 11.000 nieuwe gevallen van huidkanker in ons land, een cijfer dat is gestegen tot 45.733 in 2019, een stijging van meer dan 400% in 20 jaar. Thomas Maselis: "Geen enkele andere kanker is zo snel toegenomen. Het risico om voor de leeftijd van 75 jaar huidkanker te krijgen is één op vijf en neemt nog steeds toe. Maar liefst 40% van alle gediagnosticeerde kankers zijn huidkankers. Vandaar onze dringende oproep: controleer uw huid en raadpleeg bij twijfel uw huisarts of dermatoloog. Omdat de totale hoeveelheid blootstelling aan de zon in je leven een belangrijkere factor voor huidkanker is dan je leeftijd.

  "Basaalcelcarcinoom komt vooral bij oudere mensen voor. Typische symptomen zijn zweertjes die niet genezen of rode vlekken op de borst die groter worden en een glimmende rand hebben. Dit soort tumor neemt in de loop van de jaren het snelst toe, maar gelukkig is er meestal geen sprake van uitzaaiingen en sterven er maar weinig mensen aan. Plaveiselcelcarcinomen, rode tumoren met een dikke korst, kunnen in een verder gevorderd stadium uitzaaien. In 2017 hebben ze in België geleid tot de dood van 137 mensen. Ze komen meestal voor op de meest aan de zon blootgestelde plaatsen bij mensen die vaak buiten zijn." Van de drie meest voorkomende soorten huidtumoren is melanoom, dat uitgaat van pigmentcellen, de minst voorkomende maar verreweg de gevaarlijkste. Deze tumor, die meestal wordt gekenmerkt door een donkere, onregelmatige vlek die groeit en zich uitbreidt, zaait zeer snel uit. Thomas Maselis voegt hieraan toe: "Als meer dan twee mensen in uw familie melanoom ontwikkelen, moet u extra voorzichtig zijn, omdat dit het risico dat u het ook krijgt sterk verhoogt. De gevaarlijkste variant is het amelanotisch melanoom, dat slechts 2% van de gevallen uitmaakt, omdat deze vlekken niet donker worden en dus het typische kenmerk van een onregelmatig gepigmenteerde vlek verliezen. Het goede nieuws is dat steeds meer melanoompatiënten in een vroeg stadium naar de dokter gaan, wat betekent dat men beter oplet.

Actinische keratose, een waarschuwingsteken

Tegelijk met de lancering van zijn 24e huidkankercampagne onthult Euromelanoma de resultaten van een grootschalige studie over de prevalentie van actinische keratose. Deze veel voorkomende huidziekte, die wordt gekenmerkt door ruwe, schilferende plekken, wordt beschouwd als een pre-kankerachtige huidaandoening omdat zij zich, onbehandeld, kan ontwikkelen tot plaveiselcelcarcinoom.

 

Uit de analyse van 394.681 klinische onderzoeken blijkt dat tussen 4,4% en 13,5% van de mensen uit de 32 deelnemende landen gediagnosticeerd is met actinische keratose, wat neerkomt op een totale prevalentie van 8,2% of 1 op 12 Europeanen. Veronique del Marmol, voorzitter van Euromelanoma Europe: "Deze studie toont voor het eerst aan hoe vaak actinische keratose voorkomt, hoewel het percentage onder de algemene bevolking iets lager zal liggen omdat de onderzoeken in het kader van Euromelanoma onder een specifieke doelgroep zijn uitgevoerd. Het moet echter worden gezien als een waarschuwingssignaal voor iets dat problematischer kan worden.