Hydroxychloroquine: het debat is gesloten!

Afbeelding
Hydroxychloroquine
Een meta-analyse van zo'n 30.000 patiënten toont de ondoeltreffendheid van chloroquine aan die, in combinatie met een antibioticum, zelfs het risico op overlijden vergroot.

In juni concludeert de Britse Recovery studie dat hydroxychloroquine geen gunstig effect heeft op patiënten, de tak van de klinische studie werd opgegeven.

Een grotere studie, die donderdag gepubliceerd werd in het tijdschrift Clinical Microbiology and Infection, leidt tot hetzelfde resultaat: niet alleen zou chloroquine geen invloed hebben op de mortaliteit, maar geassocieerd met azitromycine zou de kans op overlijden met 27% verhogen.

 "Voor deze meta-analyse hebben we 29 gepubliceerde (of voorgepubliceerde) studies uit de hele wereld opgenomen, waarbij in totaal ongeveer 30.000 mensen in drie verschillende groepen betrokken waren: meer dan 11.000 patiënten die hydroxychloroquine (HCQ) hadden gekregen, meer dan 8. 000 patiënten die een combinatie van HCQ + azitromycine hadden gekregen en ongeveer 12.000 hadden geen van beide behandelingen ondergaan," zei epidemioloog Thibault Fiolet, onderzoeker aan de Universiteit van Parijs-Saclay/INSERM, die het onderzoek leidde. "De inclusiecriteria waren zeer strikt: Covid-gevallen moesten door PCR worden vastgesteld, er moest een controlegroep zijn en gegevens over het sterftecijfer.

Maar hoe zit het met deze Belgische retrospectieve studie die deze week werd gepubliceerd in het International Journal of Antimicrobial Agents en die het effect onderzocht van hydroxychloroquine dat van maart tot mei aan duizenden Belgische patiënten werd toegediend en aantoonde dat de groep die hydroxychloroquine kreeg hun overlijden met een derde had teruggedrongen! De conclusie van de onderzoekers is duidelijk: "Onze studie is geen klinische studie, die twee takken van patiënten vergelijkt die in alle opzichten identiek zijn, behalve dat ze een placebo of de echte molecule krijgen. Een studie als deze is de enige die een causaal verband kan vaststellen. Onze studie is gebaseerd op gestandaardiseerde rapporteringsformulieren tijdens de meest kritieke fase van de epidemie in België. De cohort is opgericht in het kader van een permanente bewaking om de epidemie op te volgen en om risicofactoren voor ernstige Covid-19 en ongunstige ontwikkelingen op te sporen. "Het product is een goede ontstekingsremmer, maar heeft geen antivirale werking", zegt duidelijk Dr. Nicolas Dauby, specialist in infectieziekten aan het St. Pierre University Hospital (ULB) en gediplomeerd onderzoeker in de immunologie van de vaccinatie (FNRS). "Het debat is gesloten, hydroxychloroquine is geen behandelingsoptie".