Immunisatie: het vertrouwen van de bevolking vermindert

Afbeelding
Vaccinatie Covid
1 jaar pandemie: de crisis sleept aan, waardoor ze op lange termijn bijzonder moeilijk te dragen is. De opeenvolgende vertragingen in verband met de inentingscampagne, die ons geleidelijk uit de lock down zou moeten halen, dragen er niet toe bij dat de bevolking haar vertrouwen in de autoriteiten behoudt. De laatste barometer van de motivatie van de Belgen van UGent, UCLouvain en ULB spitste zich dan ook toe op de erosie van het vertrouwen van de burgers en hun mediaconsumptie. 70% van de Belgische bevolking zegt klaar te zijn om het Covid-19-vaccin te ontvangen. Een cijfer dat hoog blijft, maar niettemin erodeert. Evenals het vertrouwen van de Belgen in de autoriteiten. Details van de resultaten van deze studie waaraan 9.253 mensen tussen 2 en 8/02/2021 hebben deelgenomen.

De intentie om zich te laten vaccineren blijft hoog (70%), met enkele variaties aan Franstalige (68%) of Nederlandstalige (74%) kant, zelfs al is er sprake van een lichte erosie (dit cijfer bedroeg 77% in januari). Aan de Franstalige kant is het iets lager.

Het vertrouwen neemt af, met name ten aanzien van de autoriteiten: 73% betreurt het dat de overheid "niet naar de mening van de bevolking vragen". Met een duidelijk verschil tussen het noorden en het zuiden van het land: er zijn meer mensen met zeer weinig of weinig vertrouwen aan de Franstalige kant (69,5%) dan aan de Nederlandstalige kant (57,7%). De positieve perceptie van de overheid en het gevoel gehoord te worden spelen een grote rol bij de bereidheid om zich te laten vaccineren.  "Men kan zich voorstellen dat de tegenstrijdige stemmen van bepaalde partijen ten opzichte van de regeringslijn voor verbijstering hebben gezorgd," decodeert Vincent Yzerbyt, hoogleraar sociale psychologie aan de UCLouvain.

De respondenten hebben een zeer groot vertrouwen in de zorgverleners: huisartsen op de eerste plaats, apothekers, verpleegkundigen en deskundigen (op de tweede plaats). Deze extreme sympathie voor het personeel in de gezondheidszorg moet worden uitgebuit, aldus de psychologen die verantwoordelijk zijn voor deze studie, die aanbevelen de voorkeur te geven aan communicatie over vaccinatie via artsen, verpleegkundigen, apothekers en deskundigen. "Mensen moeten een perspectief en transparante informatie krijgen. Weerstand gaat hand in hand met het ernstig nemen van het vermogen van autoriteiten en zorgpersoneel om ons naar een succesvol naar een haven te leiden... Maar we moeten de haven zien," concludeert Vincent Yzerbyt.