Integrale zorg, het beste antwoord op kanker

Afbeelding
x
Kankerzorg houdt niet op bij de behandeling; er is ook “ondersteunende zorg” nodig, die wordt gedefinieerd als het geheel van verzorging en ondersteuning dat patiënten nodig hebben om te overleven. Dit gebeurt in combinatie met medische behandeling om tegemoet te komen aan behoeften die kunnen ontstaan tijdens de ziekte en in de nasleep ervan.

Een onderzoek dat in 2022 gepubliceerd werd in “Clinical Breast Cancer”, het tijdschrift dat gespecialiseerd is in borstkanker, toont de waarde aan van homeopathie in de ondersteunende zorg na borstkankeroperaties. 

Deze studie, gepubliceerd door de Laboratoires Boiron, is innovatief: het is de eerste studie die is gebaseerd op gegevens uit het 'Système National des Données de Santé' (SNDS), het Franse platform voor gezondheids- en ziekteverzekeringsgegevens. De grootste gezondheidsdatabase in Frankrijk. In totaal: 98.000 patiënten met niet-gemetastaseerde borstkanker die na de operatie gedurende 5 jaar werden gevolgd. Van 7 tot 12 maanden voor de operatie gebruikte 11% van de patiënten al homeopathie. Toen hun kanker werd vastgesteld, steeg dit cijfer tot 26% homeopathiegebruikers. Zes maanden na de operatie was er een significante algemene vermindering in het gebruik van conventionele geneesmiddelen voor ondersteunende zorg bij patiënten die minstens drie homeopathische behandelingen hadden gekregen, in tegenstelling tot de groep die geen homeopathie had gekregen. - 21% immunostimulantia (behandeling van griep, ademhalingsproblemen), - 18% corticoïden (ontstekingsremmers), - 10% anti-emetica (behandeling van misselijkheid en braken), - 10% antidiarree-middelen.

Tot slot blijken patiënten die homeopathie gebruiken minder cardiovasculaire co-morbiditeiten en diabetes te hebben.

 

Om de levenskwaliteit van oncologische patiënten te verbeteren, heeft AZ Zeno in Knokke PLUSZORG gelanceerd, een medisch begeleid zorgprogramma waarin verschillende therapieën, waaronder homeopathie, worden aangeboden als aanvulling op conventionele behandelingen. Er wordt ook bijzondere aandacht besteed aan preventie, mentale ondersteuning en het behouden van een gezonde levensstijl. “Patiëntendossiers worden besproken tijdens multidisciplinaire bijeenkomsten en we beoordelen welke therapieën het meest geschikt zijn voor de patiënt. Op die manier creëren we een zorgtraject op maat, waarbij elke patiënt individueel wordt behandeld volgens zijn of haar behoeften en verwachtingen”, legt Dr. Bart Devos uit.

 

Meer info : 

www. azzeno.be/patient/integratieve-zorg