J & J-vaccin: Europa wordt vanaf 19 april geleverd

Afbeelding
J & J-vaccin
Het vaccin van J & J (of van Janssen, de Europese dochteronderneming van de groep) is het vierde vaccin dat half maart het groen licht kreeg van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), na dat van Pfizer-BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Het wordt momenteel alleen in de Verenigde Staten en Zuid-Afrika toegediend en zal naar verwachting vanaf 19 april op de Europese markt komen, aldus het bedrijf, dat zich er ook toe heeft verbonden het vaccin tegen kostprijs te verkopen.

De Europese Unie heeft bij J & J een order geplaatst voor 200 miljoen doses (met een optie voor nog eens 200 miljoen doses), waarvan in eerste instantie ongeveer 55 miljoen doses in het tweede kwartaal worden verwacht, aldus de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, medio maart.

Om de productie op te voeren en aan de vraag te voldoen, heeft Johnson & Johnson verschillende overeenkomsten gesloten met laboratoria en onderaannemers in Europa, die verantwoordelijk zullen zijn voor het formuleren en bottelen van het product.

Het is een gemodificeerd vaccin met een virale vector, ontwikkeld op basis van adenovirus om replicatie te voorkomen. In studies uitgevoerd in de Verenigde Staten, Brazilië en Zuid-Afrika voorkwam het 66% van de symptomatische vormen van Covid-19. Deze doeltreffendheid steeg tot 76% voor ernstige vormen van de ziekte, en tot 96% voor vormen die ziekenhuisopname vereisten.

Huisartsen zullen worden betrokken bij de toediening van het vaccin dat door Johnson & Johnson wordt geproduceerd, zo heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke donderdag gezegd.

Dit vaccin heeft verschillende voordelen: het vereist slechts één injectie (in plaats van twee voor andere vaccins) en kan worden bewaard bij gewone koelkasttemperaturen (2-8°C). Bovendien is het doeltreffend tegen de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten.

Het vaccin wordt geleverd in een gebruiksklare multidosisflacon, zodat het niet hoeft te worden aangemaakt. Elke injectieflacon bevat 5 doses van 0,5 ml (een totaal volume van 2,5 ml).

 De autoriteiten willen het daarom met name gebruiken voor mensen die hun huis niet meer uit kunnen, zoals bedlegerige mensen. Mobiele vaccinatieteams en huisartsen zouden het daarom kunnen toedienen.