Jonge vrouwen met kanker kunnen veilig bevallen

Afbeelding
BIG
Bij ongeveer 20% van de vrouwen met borstkanker wordt de diagnose gesteld wanneer zij in de vruchtbare leeftijd zijn. Vruchtbaarheids- en zwangerschapsproblemen zijn daarom voor velen van hen een belangrijke zorg. De resultaten van de POSITIVE-studie, ook bekend als BIG Time for Baby, tonen aan dat jonge vrouwen met borstkanker die stopten met hormoontherapie voor de zwangerschap, dit veilig konden doen. Het percentage terugkerende borstkanker bij deze vrouwen was vergelijkbaar met dat van vrouwen die de behandeling niet stopzetten, en de meesten van hen konden zwanger worden en gezonde baby's ter wereld brengen.

De meeste jonge vrouwen met vroege borstkanker hebben een hormoonafhankelijke ziekte, die bekend staat als oestrogeenreceptorpositief (ER+). Deze vrouwen krijgen daarom hormoontherapie om de natuurlijke productie van hormonen te blokkeren en zo het risico op terugkeer van de kanker te verminderen. Hormoontherapie, die gedurende vijf tot tien jaar kan worden voorgeschreven, voorkomt zwangerschap tijdens de behandeling.

 

POSITIVE, een wereldwijde academische studie

518 vrouwen van 42 jaar of jonger met een zwangerschapswens namen tussen december 2014 en december 2019 deel aan de studie en stemden ermee in om gedurende ongeveer twee jaar geen hormoontherapie te ondergaan om te proberen zwanger te worden. Zij kregen ook adjuvante hormoontherapie gedurende 18 tot 30 maanden alvorens hun behandeling te stoppen. De studie volgde patiënten uit 116 ziekenhuizen in 20 landen op vier continenten.

 "BIG is ontstaan uit de overtuiging dat internationale samenwerking cruciaal is voor het vinden van antwoorden op prangende vragen in het borstkankeronderzoek. Studies zoals POSITIVE zijn alleen mogelijk door de inspanningen van vele belanghebbenden, die samenwerken en ideeën en middelen delen om een echt verschil te maken in het leven van mensen met borstkanker," zegt professor David Cameron, voorzitter van BIG.

In dit stadium stelden de onderzoekers vast dat het percentage terugkerende borstkanker (8,9%) onder de deelnemende vrouwen vergelijkbaar was met dat van patiënten die aan andere studies deelnamen (9,2%).

 De studie is dus bemoedigend voor jonge vrouwen met borstkanker die misschien hopen kinderen te krijgen. Aangezien elke vrouw echter uniek is, moet een dergelijke beslissing in nauw overleg met gezondheidswerkers worden genomen. Onderzoekers zullen de vrouwen in de POSITIVE-studie blijven volgen om het risico op terugkeer van borstkanker op lange termijn te beoordelen en om ervoor te zorgen dat de patiënten hun hormoontherapie afmaken na de geplande onderbreking. Hoewel de huidige resultaten zeer bemoedigend zijn, is follow-up op lange termijn essentieel, aangezien ER+ borstkanker waarschijnlijk vele jaren na de eerste diagnose terugkomt.

"De eerste resultaten van de POSITIVE-studie bevestigen dat zwangerschap een realistisch doel is voor vrouwen met hormoonafhankelijke borstkanker, en doorbreken definitief het taboe dat het krijgen van een kind het risico op terugkeer van de kanker kan verhogen. Het gezinsplan, abrupt onderbroken door de ziekte, kan veilig worden hervat," zegt professor Olivia Pagani, IBCSG-lid en hoofdonderzoeker van de wereldwijde POSITIVE-studie.

 

Meer informatie : www.BIGagainstbreastcancer.org