Kanker: 185.000 extra geredde levens in bijna 30 jaar

Afbeelding
stk - fcc
Ter gelegenheid van de Wereldkankerdag vestigt de Kankerbestrijding de aandacht op het aantal extra levens dat in de afgelopen drie decennia vijf jaar na kankerdiagnose is gered. Geschat wordt dat in deze periode alleen al in België 185.000 extra mensen kanker hebben overleefd. Dit betekent dat elke 90 minuten een leven wordt gered! Deze cijfers zijn het resultaat van vooruitgang in wetenschappelijk onderzoek, betere behandelingen maar ook betere preventie en vroegtijdige opsporing.

Wetenschappelijk onderzoek is de meest doeltreffende manier om de strijd tegen kanker te bevorderen. De twee belangrijkste recente vorderingen in het wetenschappelijk onderzoek zijn precisie-oncologie en immunotherapie.

Dankzij de kennis van de moleculaire mechanismen van kanker kan nu beter worden bepaald welke behandeling voor elke patiënt het meest doeltreffend is. Op moleculair niveau kunnen sommige kankers, zoals borst- en longkanker, worden gekarakteriseerd en behandeld volgens hun subtype, waardoor doeltreffender behandelingen mogelijk worden.

Er zijn ook veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van immunotherapie. Het doel is het immuunsysteem van de patiënt specifiek te stimuleren of te versterken. Dit heeft uitstekende resultaten opgeleverd bij de behandeling van melanomen, bepaalde soorten longkanker en nierkanker. Het is ook een veelbelovende weg voor de behandeling van gliomen (hersentumoren).

 

 

"Immunotherapie heeft als vierde en meest recente pijler van de kankertherapie een onverhoopte verbetering van de overlevingskansen voor sommige gezwelziekten kunnen realiseren, snelle vooruitgang in onze kennis van de kankerimmunologie en mogelijkheid om hier nieuwe vormen van therapie op te baseren laten verhopen dat nieuwe successen in de behandeling van kanker binnen bereik komen". 

Prof. dr. Bart Neyns, diensthoofd Medische oncologie UZ Brussel.