Kanker: 4% van de gevallen gelinkt aan alcohol

Afbeelding
alcohol
Gegevens van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), op 13 juli gepubliceerd in "The Lancet Oncology", wijzen opnieuw met de vinger naar alcohol in de prevalentie van kanker. Het is de oorzaak van 4% van de gevallen die zich elk jaar in de wereld voordoen, d.w.z. één kanker op 25.

In driekwart van de gevallen treft deze vorm van kanker mannen. Hoewel 86% van de gevallen verband houdt met "riskant en excessief" drinken, d.w.z. twee alcoholische dranken per dag, mag de verantwoordelijkheid van "licht tot matig" drinken niet uit het oog worden verloren. Het drinken van "maximaal twee drankjes per dag" is namelijk verantwoordelijk voor één op de zeven alcohol gerelateerde kankers, oftewel 100.000 nieuwe gevallen per jaar.

De studie identificeerde zeven kankers waarvan het risico verhoogd wordt door alcoholgebruik. Dit zijn kankers van de mondholte, de keelholte, het strottenhoofd, de slokdarm, de dikke darm en de lever. Bij vrouwen verhoogt alcohol het risico op borstkanker, waarvan er in 2020 in totaal 6,3 miljoen gevallen zijn geregistreerd. "In 2020 waren de kankersoorten met het grootste aantal nieuwe gevallen in verband met alcoholgebruik slokdarmkanker (190 000 gevallen), leverkanker (155 000 gevallen) en borstkanker bij vrouwen (98 000 gevallen)", vat de IARC samen. De in deze studie gepubliceerde gegevens houden echter geen rekening met de interacties van alcoholgebruik met andere risico's (roken, zwaarlijvigheid, enz.). Bovendien zijn de auteurs het erover eens dat de gezondheidscrisis ongetwijfeld heeft geleid tot een zeker aantal te lage diagnoses.

https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(21)00279-5/fulltext