Kankerbehandeling: een maand vertraging is al fataal!

Afbeelding
KANKER
Uit een studie van het Britse medische tijdschrift "BMJ" blijkt dat het uitstellen van de behandeling van kanker, zelfs met een maand, een aanzienlijke impact heeft op het sterfterisico van patiënten.

In de door het British Medical Journal (BMJ) gepubliceerde studie analyseerden Britse en Canadese onderzoekers de gevolgen van vertragingen in de behandeling (chirurgie, radiotherapie, chemotherapie, enz.) voor zeven soorten kanker, op basis van 34 studies die in de afgelopen 20 jaar zijn gepubliceerd. Buiten de Pandemie, zijn "vertragingen in de behandeling de uitzondering maar kunnen nog steeds 10% tot 15% van de patiënten treffen", vertelde de oncoloog Ajay Aggarwal, een van de auteurs van de studie, tegen de AFP. Hij concludeerde dat zelfs een maand vertraging kan resulteren in een 6% tot 13% kans op overlijden voor de patiënt. En hoe langer de vertraging, hoe groter het risico.

Het uitstellen van alle vrouwen met borstkanker die geopereerd moeten worden met 12 weken - zoals bijvoorbeeld in Covid-19-lock down - zou leiden tot een extra 6.100 sterfgevallen in één jaar in de Verenigde Staten en 1.400 in het Verenigd Koninkrijk, zo schatten de auteurs. Deze resultaten zijn "ontnuchterend", zeggen ze, omdat veel ziekenhuizen de operaties die als niet-urgent worden beschouwd, hebben moeten verplaatsen om het aantal beschikbare bedden en medisch personeel voor Covid-19 patiënten te verhogen.

In het Verenigd Koninkrijk werd bijvoorbeeld overwogen dat sommige behandelingen, zoals colorectale chirurgie, met 10 tot 12 weken konden worden uitgesteld zonder dat dit de prognose van de patiënt negatief beïnvloedde.

Maar "... we vonden dat het verhogen van de wachttijd voor dit soort operaties tot 12 weken in plaats van 6 het risico op sterfte met 9% verhoogde", benadrukken de onderzoekers. --