Kans op besmetting met mpox in België laag, zegt Risk Management Group

Afbeelding
x
De kans op besmetting met mpox in België blijft volgens de Risk Management Group (RMG) zeer klein voor de algemene bevolking. Het risico is alleen hoog voor reizigers naar de getroffen landen (in centraal en zuidelijk Afrika), in het geval van nauw lichamelijk contact met mensen in de getroffen gemeenschappen. Van het begin van het jaar tot 9 augustus werden 17.541 gevallen, waaronder 2.822 bevestigde gevallen, gemeld in Afrika (517 doden). In Europa werd één geval van clade 1b-mpokken ontdekt in Zweden.

Gezien de toenemende verspreiding van het virus in Afrika en het potentiële risico voor Europa, waar tot nu toe één geval werd vastgesteld in Zweden, wil de Risk Management Group (RMG), voorgezeten door de FOD Volksgezondheid en waarin alle volksgezondheidsautoriteiten van het land verenigd zijn, de bewaking van het mpokkenvirus opvoeren. De RMG volgt de aanbevelingen van de Risk Assessment Group (RAG), die het infectierisico voor alle lagen van de bevolking heeft geëvalueerd. 

De kans op besmetting wordt als zeer laag beschouwd voor de algemene bevolking en laag voor mensen zonder nauw contact met de getroffen gemeenschappen. De kans is hoog in gevallen van nauw contact met mogelijke of bevestigde gevallen, of voor reizigers die nauw contact hebben gehad met de getroffen gemeenschappen.

In alle gevallen is de impact in geval van besmetting laag, net als het algemene risico (of matig voor gevallen met een hoge waarschijnlijkheid van besmetting). 

Van algemene vaccinatie is voorlopig geen sprake, “gezien de beperkte impact van de ziekte en het lage risico voor de bevolking”, aldus het RMG. De huidige wetenschappelijke gegevens wijzen er ook op dat het bestaande vaccin doeltreffend is tegen clade 1b, een nieuwe variant waarover de wetenschappelijke kennis voortdurend evolueert. 

De NITAG-groep binnen de Hoge Gezondheidsraad bestudeert echter de mogelijkheid van gerichte vaccinatie voor specifieke risicogroepen, rekening houdend met de wetenschappelijke kennis en de voor- en nadelen.

Secundaire vaccinatie is mogelijk in het geval van een lokale epidemie in België, dankzij de strategische vaccinvoorraad (onmiddellijke vaccinatie na een hoog-risico-contact).

Daarnaast zal het medisch personeel de komende dagen een specifieke mededeling ontvangen met de bijgewerkte richtlijnen voor het omgaan met de nieuwe variant.

Voorlopig blijven, met uitzondering van de vaccinatiestrategie, de aanbevelingen voor isolatie van patiënten en bescherming van personeel die tijdens de mpokken-epidemie van 2022 zijn uitgevaardigd, van kracht. "We moedigen alle zorgverleners aan om waakzaam te blijven en de standaardvoorzorgsmaatregelen te blijven toepassen bij de behandeling van patiënten waarvan vermoed wordt of bevestigd is dat ze de mpokken hebben opgelopen", aldus de RMG, die erop wijst dat alle gevallen van mpokken moeten worden gemeld. De FOD Buitenlandse Zaken zal binnenkort op zijn website specifieke adviezen publiceren voor reizigers naar de betrokken landen. Wie symptomen heeft, wordt aangeraden zich thuis te isoleren en telefonisch contact op te nemen met de huisarts.

Meer informatie :

 

Op 23 augustus 2024 heeft de FOD Volksgezondheid op zijn website een pagina bijgewerkt die gewijd is aan de mpokken en bestemd voor professionelen uit de gezondheidszorg. De pagina bevat foto's van huidlaesies, essentiële klinische richtlijnen en de nodige vermeldingen, met praktische informatie en aanbevelingen om met de dreiging van het pokkenvirus om te gaan.