Klinische proef toont effect van voedingssupplement aan bij patiënten die werden opgenomen met COVID-19

Afbeelding
voedingssupplement
Kan een voedingssupplement het herstel bespoedigen in geval van een ziekenhuisopname voor Covid? Dit is de conclusie van de Belgische klinische CHOPIN-studie, gecoördineerd door Artialis (CRDO, Luik, België) en uitgevoerd tussen april en oktober 2021 in de CHIREC-ziekenhuissites.
Uitleg door Dr. Gérain, infectioloog, Delta Ziekenhuis.

Voor deze mono-centrische studie (die homogeniteit toelaat) werden 49 COVID-19 positieve patiënten gerekruteerd en willekeurig verdeeld in twee groepen. Alle patiënten waren ouder dan 18 jaar en in het ziekenhuis opgenomen met een ernstige vorm van de ziekte. De eerste groep kreeg, naast de standaardzorg, het voedingssupplement Nasafytol®, bestaande uit kurkuma, quercetine en vitamine D. De tweede groep kreeg, naast de standaardzorg, vitamine D (equivalente dosering, 800 IE). Beide groepen hadden dezelfde demografische kenmerken wat betreft leeftijd, geslacht, lengte, gewicht, etniciteit en BMI.

"Voor deze studie kozen we voor een combinatie van bioactief quercetine, bioactief kurkuma-extract en vitamine D3 vanwege hun vermogen om bij te dragen aan de goede werking van het immuunsysteem en de doeltreffendheid om de natuurlijke afweer in stand te houden. "Door deze drie elementen te combineren, wilden we een natuurlijke formulering aanbieden die patiënten met COVID-19 zou helpen. Enerzijds door het risico op ernstige complicaties te verkleinen. En aan de andere kant, door het beperken van transferts met verzadiging van intensive care units. Dit waren de belangrijkste factoren die tijdens de pandemie in acht moesten worden genomen. Daarom hebben we deze combinatie van voedingsstoffen getest als aanvulling op de standaardbehandeling, volgens de aanbevelingen van de WGO voor klinische studies naar COVID-19," zegt Dr. Gérain, hoofd Interne Geneeskunde bij Delta.

De resultaten zijn eenduidig.

- een significante vermindering van het aantal patiënten dat op dag 7 en 14 in het ziekenhuis wordt opgenomen

- een aanzienlijke versnelling van het herstel van een gezondheidstoestand die terugkeer naar huis mogelijk maakt. Inderdaad, 76% van hen verliet het ziekenhuis op dag 7, vergeleken met slechts 42% van de patiënten in de "Vitamine D"-groep.

- een significante toename van het aantal patiënten dat op dag 7 uit het ziekenhuis wordt ontslagen, met een verbetering van de klinische score op dag 7

- Geen ernstige complicaties (geen IC-overplaatsingen of sterfgevallen)

"We hebben een aanzienlijke daling gezien van het aantal patiënten dat in het ziekenhuis blijft en een aanzienlijke stijging van het aantal patiënten dat uit het ziekenhuis wordt ontslagen, met een versneld herstel. Uiteindelijk zijn er geen patiënten naar de intensive care overgebracht of overleden", aldus Dr. Gérain.

"Wij zijn verheugd over deze resultaten en over het feit dat wij een aanvulling op de standaardzorg kunnen bieden die niet alleen de duur van het verblijf van patiënten in het ziekenhuis zal verkorten en levens zal redden, maar ook de werklast van het ziekenhuispersoneel aanzienlijk zal verminderen.