Krijgen wij binnenkort de tests voor een snelle detectie van het coronavirus?

Afbeelding
test
Om het hoofd te bieden aan de exponentiële vraag naar tests, zijn PCR-tests die het RNA van het virus opsporen met behulp van een uit de neus genomen uitstrijkje, nu gereserveerd voor symptomatische mensen. Snelle antigeentests zouden binnenkort aan het testarsenaal moeten worden toegevoegd.

Maar hoe zit het met asymptomatische geïnfecteerde personen, die ook vectoren van overdracht beteken en waarvan men schat dat ze in België 50% bedragen? "De onmogelijkheid om ze te lokaliseren ondermijnt de doeltreffendheid van het opsporen van contacten en dus ons vermogen om de circulatie van het virus tegen te gaan", merkt professor Michel Goldman, immunoloog (ULB) op.

"Er is dringend behoefte aan snelle antigene tests om de diagnose van symptomatische patiënten te vergemakkelijken en te versnellen. "Hoewel ze iets minder gevoelig zijn dan PCR-tests, tonen verschillende buitenlandse studies aan dat ze de overgrote meerderheid van de symptomatische patiënten met een hogere virale belasting identificeren dan asymptomatische patiënten.

Dit zou een aantal PCR-tests moeten besparen die dan gereserveerd zouden kunnen worden voor symptomatische proefpersonen waarvan de diagnose zou zijn ontsnapt aan de snelle tests en voor risicovolle asymptomatische proefpersonen. Deze snelle antigeentests hebben verschillende voordelen: hun snelheid, hun kosten (drie keer minder), maar ook het feit dat ze niet in het laboratorium hoeven te worden behandeld. Er dient te worden opgemerkt dat antigene tests geen zelftests zijn, d.w.z. dat er gekwalificeerd personeel voor nodig is om ze uit te voeren. Maar twintig minuten later leveren ze hun resultaten op. Hun implementatie in een teststrategie wordt nog bestudeerd door de Task Force onder leiding van de microbioloog Herman Goossens (UA Antwerpen).

"Het is dringend noodzakelijk deze snelle antigeentests in te zetten, zoals veel andere Europese landen doen. Laten we vertrouwen hebben in de wetenschappers en gezondheidsautoriteiten die ze in deze landen hebben gevalideerd. De WHO heeft zojuist 120 miljoen daarvan besteld voor de benadeelde landen.

In Frankrijk wordt de situatie steeds duidelijker en wordt de apotheker bij de tests betrokken. Een wettekst, gepubliceerd op 16 oktober, bepaalt dat

"bij wijze van uitzondering en in het belang van de gezondheidsbescherming (...) door artsen, verpleegkundigen en apothekers snelle diagnostische geleide nasofaryngeale antigeentests voor de opsporing van SARS-Cov 2 kunnen worden uitgevoerd"

De precieze voorwaarden waaronder ze kunnen worden uitgevoerd zijn ook verfijnd, zodat ze kunnen worden aangeboden aan symptomatische patiënten "van 65 jaar of jonger, die geen risico op ernstige Covid-19 (...) binnen vier dagen of minder na het optreden van de symptomen". Asymptomatische personen kunnen ook worden getest in apotheken "buiten contactpersonen of personen gedetecteerd in een cluster". 

Een van de dwingende voorwaarden voor het uitvoeren van deze sneltesten is: "over een geschikte ruimte te beschikken, met inbegrip van een vertrouwelijke ruimte om het vooronderzoek uit te voeren". "Het is ook noodzakelijk om in het bezit te zijn van de volgende persoonlijke beschermingsmiddelen: FFP2-maskers -schorten-handschoenen -mutsen-bril of -vizier. Ten slotte zal in een kwaliteitsborgingsprocedure worden gespecificeerd "de procedures voor het verzamelen, overdragen en opslaan van de verzamelde gegevens, met inachtneming van de voorschriften inzake vertrouwelijkheid van de gegevens".