Lancering van een bewustmakingscampagne tegen darmkanker

Afbeelding
stop kanker
Deze zondag geeft premier Alexander De Croo het startschot voor een bewustmakingscampagne tegen darmkanker, die de VZW Stop Darmkanker gedurende de hele maand maart organiseert.
"In deze bijzondere periode, waarin veel patiënten hun medische zorg uitstellen, is het belangrijker dan ooit om de aandacht te vestigen op darmkanker, een ziekte die één Belg op twintig treft en waartegen preventie belangrijk is", verklaart Luc Colemont, gastro-enteroloog en oprichter van de vzw Stop Darmkanker. Als de kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is het genezingspercentage meer dan 90%.

Screening, een urgentie...

"Colorectale kanker is een kwaadaardige tumor van de binnenbekleding van de dikke darm of het rectum. In 60-80% van de gevallen volgt het op een goedaardige tumor die een adenomateuze poliep of adenoom wordt genoemd. Het is belangrijk te onthouden dat 90% van de colorectale kankers die in een vroeg stadium worden ontdekt, kan worden genezen. Afhankelijk van het individuele risico zal de patiënt een screeningtest met ontlastingstalen of een colonoscopie worden aangeboden," legt Dr. Luc Colemont uit.

"Studies hebben aangetoond dat een goed uitgevoerde screening het sterftecijfer met bijna een derde vermindert. Maar om dit resultaat te bereiken, moet de betrokken bevolking op grote schaal deelnemen aan de screening. Dat is hier nog niet het geval." Alle gezondheidszorgpartners moeten de handen ineenslaan om de uitdaging aan te gaan.

Routine-screeningcampagnes voor colorectale kanker zijn gericht op mannen en vrouwen tussen 50 en 74 jaar zonder bijzondere risicofactoren. Er wordt een immunologische test (iFOBT, voor Immunological Faecal Occult Blood Test) voorgesteld, waarmee bloedsporen in de ontlasting kunnen worden opgespoord die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Deze test is gratis.

De praktische details van deze screening verschillen naar gelang de regio en zijn te vinden op https://stopdarmkanker.be.