Lancering van een hulpwebsite voor gokkers

Afbeelding
jeu
Met het stijgen van het online gokken worden gokkers, hun omgeving en gezondheidswerkers steeds vaker geconfronteerd met een gokverslaving. Bewust van deze trend lanceert de vzw Pelican in een joint venture tussen de kansspelcommissie, het Limburgse Centrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen de website gokhulp.be.

In 2018 telde België 10,2 miljoen internetgebruikers, bijna 90% van de bevolking. Gokbedrijven hebben begrepen dat online gokken hun "nieuwe Eldorado" is.

Onderzoekers en gezondheidswerkers maken zich zorgen over deze nieuwe trend. Inderdaad, het lijkt erop dat online gokken veel risico's met zich meebrengt voor de speler. De gokker kan de controle verliezen of zelfs een echte verslaving ontwikkelen, waarvoor medische behandeling nodig is.

Deze groeiende verslaving onder de bevolking kan worden verklaard door:

  • Het aantal beschikbare sites op het internet. Reclame en pop-ups zijn talrijk, wat de toegang en de aantrekkelijkheid van deze goksites verhoogt zonder enige leeftijdsbeperking.
  • Het feit dat je meerdere games tegelijk kunt spelen.
  • De tijd tussen de inzet en het resultaat is kort. Snelheid is een element van aantrekkingskracht op het spel. In de wens om steeds sneller te winnen, kunnen de spelers dan snel resultaat hebben en dus ook weer snel spelen.
  • Het gebruik van een creditcard, geen tastbaar geld, en dus het verlies van de notie van geld.
  • Overal en altijd kunnen spelen, thuis kunnen blijven, comfortabel geïnstalleerd zijn, zolang je maar een computer met wifi of een smartphone hebt.
  • Mogelijk het gebruik van alcohol, cannabis of andere producten die het nemen van risico's en excessen bij het gokken vergemakkelijken.
  • Anonimiteit, zonder een blik op zich van anderen, en dus het ontbreken van het gevoel door anderen te worden beoordeeld. 

De website van Gokhulp biedt spelers informatie, tests om zichzelf te evalueren en een online hulpprogramma.

Dit laatste kan autonoom gevolgd of begeleid worden door een psycholoog met ervaring in verslavingen. Iedereen die het gokken wil verminderen of stoppen kan zich registreren: het is anoniem, gratis en 24 uur per dag toegankelijk.