Lancering van het digitale portaal www.iklaadmeop.be ter ondersteuning van het mentaal welzijn van zorgverleners

Afbeelding
zorgverleners
Elke dag tonen statistieken de enorme druk aan die de COVID-19 pandemie op de Belgische gezondheidszorg legt. In februari lanceerden het farmaceutische bedrijf Takeda, de HR- en wellness specialist Attentia en de Belgische Algemene Bond van Verpleegkundigen een digitaal portaal om het mentale welzijn van zorgverleners te ondersteunen. Het portaal (www.iklaadmeop.be) biedt wetenschappelijke richtsnoeren, praktische adviezen en suggesties. Het is opgebouwd rond vier thema's: slaapgebrek, vermoeidheid, stress en emoties.

Het project, onder leiding van professor Elke Van Hoof (Vrije Universiteit Brussel) en Laurent Moor (Mental Coach, consulent vermoeidheid in CHU Luik en Erasmus Ziekenhuis ULB en stichter van de eerste Vermoeidheidskliniek in België), wil een antwoord bieden op de groeiende vraag van zorgverleners naar bijkomende hulpmiddelen om hun mentaal en fysiek welzijn tijdens de Covid-19 pandemie te ondersteunen.

In Sciensano's recente "Power to Care"-onderzoek onder 2.530 zorgverleners in maart 2021 meldde de onderzoekspopulatie de volgende symptomen, die een gevolg zijn van chronische stress, die in meer of mindere mate aanwezig zijn: 59% meldde zich moe te voelen, 51% stond onder druk, 47% kon zich niet voldoende ontspannen, 38% meldde een gebrek aan slaap, en bijna één op de drie (28%) had concentratieproblemen.

"Samen met professor Elke Van Hoof hebben we vier problemen geïdentificeerd die de krachten van zorgverleners uitputten, namelijk vermoeidheid, angst, slaapstoornissen en moeite met het beheersen van emoties," legt Laurent Moor uit, "Voor elk van die problemen hebben we geprobeerd heel concrete hulpmiddelen voor te stellen om op korte en middellange termijn oplossingen te bieden. Iedere gezondheidswerker zal er elementen uit putten die hem in staat stellen weer energie te krijgen en een betere levenskwaliteit te bereiken."

Het digitale portaal is gratis toegankelijk op: www.iklaadmeop.be