Mensen voorlichten over zonnebescherming

Afbeelding
zon
Een op de vijf mensen zal voor het 75e levensjaar met huidkanker worden geconfronteerd, aldus de Stichting Tegen Kanker, die alarm slaat omdat het aantal gevallen de afgelopen decennia explosief is toegenomen. In 2019 vertegenwoordigde huidkanker 40% van alle geregistreerde (invasieve) kankers in België, ver voor borstkanker (10%), prostaatkanker (9%), longkanker (8%) en darmkanker (7%).

In totaal werden 45.733 nieuwe gevallen van huidkanker gediagnosticeerd. En tegen 2030 zullen er niet minder dan 80.000 gevallen worden ontdekt, want het zal nog vele jaren duren voor deze explosieve toename van de incidentie een halt wordt toegeroepen", benadrukt Dr. Didier Vander Steichel van de Stichting tegen Kanker. Bescherming en screening tegen de zon zijn daarom nu een echte volksgezondheidskwestie geworden. Om een beter inzicht te krijgen in de gewoonten van de bevolking op het gebied van zonnebescherming, heeft La Roche-Posay onlangs samen met Ipsos een grootschalig epidemiologisch onderzoek uitgevoerd, het enige in zijn soort, waarbij 17.000 mensen in 17 landen betrokken waren.

Uit de studie, die op de 2022 jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Dermatology in Boston werd gepresenteerd, blijkt dat de zonbeschermingsgewoonten nog steeds duidelijk ontoereikend zijn: een groot deel van de wereldbevolking is zich niet bewust van de risico's van blootstelling aan de zon en heeft slechte gewoonten aangenomen om zich tegen de zon te beschermen. 57% van de respondenten zegt spijt te hebben dat ze zich in het verleden niet meer tegen risico's van de zon hebben beschermd. 

Bescherming tegen de zon: slechte gewoonten en vooroordelen hebben nog altijd vaste voet aan de grond

88% van de respondenten neemt niet systematisch beschermende maatregelen bij blootstelling aan de zon, en 15% gebruikt nooit zonnebrandcrème.  Bijna de helft van de respondenten gelooft niet dat zonnebrandcrèmes doeltreffend zijn voor de bescherming tegen huidkanker (50%) en zelfs tegen zonnebrand (40%).

Dit gebrek aan bescherming is grotendeels te wijten aan misvattingen en vooroordelen, zoals onder andere dat:

- Het niet nuttig zou zijn om zich te beschermen op bewolkte dagen of in de winter.  Bijvoorbeeld,

77% van de ondervraagden wereldwijd zegt zich niet het hele jaar door tegen de zon te beschermen,

maar alleen op warme dagen en/of op vakantie;

- Mensen die al gebruind zijn, zich minder zouden of zich helemaal niet zouden hoeven te beschermen (volgens 44 % van de respondenten);

- zich opnieuw insmeren met zonnebrandcrème niet nodig zou zijn. Slechts 26% van de respondenten zouden het regelmatig aanbrengen, d.w.z. ten minste om de twee uur.

Bovendien gebruikt slechts 12% van de respondenten en 19% van de mensen met fototype 1 (zeer blanke en gevoelige huid, licht haar en lichte ogen) alle nodige bescherming wanneer zij aan de zon worden blootgesteld. Naast zonnebrandcrème proberen die ook in de schaduw te blijven (77% van de respondenten), blootstelling tussen 12.00 en 16.00 uur te vermijden (66%), een zonnebril met UV-filter te dragen (56%), het hoofd te bedekken (55%) of beschermende kleding te dragen (44%).

Prof. Thierry Passeron, dermatoloog in Nice, Frankrijk: "Deze grote internationale epidemiologische studie was van essentieel belang om een beter inzicht te krijgen in de gewoonten van de bevolking op het gebied van zonnebescherming.  Hieruit blijkt dat er een reële behoefte is aan voorlichting, zowel bij de bevolking in het algemeen als bij de zogenaamde "risicogroepen", die, ook al beschermen zij zich beter, slechts een beperkte kennis hebben van de risico's van zonnestraling.  Uit deze studie blijkt met name dat 61% van de ondervraagden het verschil tussen UVA en UVB niet kent!

Een wereldbevolking die het belang van preventie vaak onderschat

Hoewel 88% van de respondenten zich ervan bewust is dat de zon huidproblemen kan veroorzaken en 81% dat ze de huidveroudering versnelt, handelen ze daar niet naar. Hoewel zelfcontrole van de huid helpt bij de vroegtijdige opsporing van mogelijke huidbeschadigingen, vooral in het geval van bruine vlekken, heeft het grote publiek vaak weinig kennis over dit onderwerp en weet het niet wanneer het een dermatoloog moet raadplegen.  Voorts verklaarde 76% van de ondervraagden dat zij niet regelmatig - of helemaal niet - een dermatoloog raadplegen voor huidproblemen en

nooit een dermatoloog raadplegen om hun moedervlekken te controleren!

Onnodig te claimen dat de opvoedkundige uitdagingen groot zijn bij zulke cijfers!