Na de pneumokokken is de griep aan de beurt !

Afbeelding
griep
Aanstaande vrijdag, 14 oktober, begint de bewustmakingscampagne over de griepvaccinatie in apotheken. Net als vorig jaar benadrukt de belangrijkste boodschap van de campagne de mogelijkheid voor uw patiënten om hun vaccin rechtstreeks bij de apotheek te krijgen zonder voorafgaand voorschrift van hun arts. Vanaf eind deze week zal deze boodschap op video worden uitgezonden op sociale netwerken en via apotheek.be.

Ter herinnering: in zijn advies over het komende griepseizoen heeft de Hoge Gezondheidsraad aangegeven dat "de groepen die baat hebben bij een jaarlijks griepvaccin ongewijzigd blijven" en aanbevolen medio oktober met de inenting te beginnen, waarbij hij benadrukte dat "de goede gewoonten (...) die tijdens de afgelopen crisisperiode zijn aangeleerd [zich isoleren wanneer men ziek is, goed en regelmatig de handen wassen, een mondmasker dragen op drukke plaatsen waar het moeilijk is om fysiek afstand te houden, enz. ook relevant blijven tegen de griepvirus ". Daarnaast nodigde het HSC mensen tussen 50 en 65 jaar uit om te bespreken "of een vaccinatie tegen seizoensgriep voor hen opportuun is, zelfs als u niet noodzakelijkerwijs een hoogrisicodrager bent". Naast het verhoogde risico op complicaties als gevolg van hun leeftijd, spelen een aantal leefgewoonten een extra rol voor 1 op de 3 mensen in deze leeftijdsgroep. Daartoe behoren roken, overmatig alcoholgebruik en een ongezond voedingspatroont. Voor de rest van de bevolking wordt systematische vaccinatie niet aanbevolen, hoewel het geen kwaad kan."

De doelgroepen voor griepvaccinatie zijn:

  • alle personen van 65 jaar en ouder;
  • elke patiënt vanaf de leeftijd van 6 maanden met
    • een onderliggende chronische aandoening van pulmonale (waaronder ernstige astma), cardiale (behalve hypertensie), lever- of nieroorsprong,
    • stofwisselingsstoornissen (waaronder diabetes), - neuromusculaire stoornissen, - of immuunstoornissen;
  • elke persoon met een BMI boven de 35 ;
  • personen die in instellingen verblijven;
  • alle werknemers in de gezondheidszorg, in en buiten zorginstellingen;
  • alle zwangere vrouwen in elk stadium van de zwangerschap;
  • en kinderen van 6 maanden tot en met 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan. Wie met dergelijke kwetsbare personen of met een kind jonger dan 6 maanden samenwoont, wordt ook aangeraden zich te laten vaccineren (coconvaccinatiestrategie).