Naar een therapeutisch vaccin tegen huidkanker

Afbeelding
kanker
Biotech Moderna en Laboratoire Merck (MSD) hebben positieve voorlopige fase 2-resultaten aangekondigd voor een therapeutisch messenger RNA-vaccin in combinatie met het antikankermedicijn Keytruda (pembrolizumab) in huidkanker.

De twee Amerikaanse bedrijven, die sinds 2016 samenwerken aan onderzoek naar gepersonaliseerde mRNA-vaccins tegen kankers, kondigden gisteren de eerste positieve resultaten aan van hun fase 2B-studie bij huidkanker. De proef, die sinds 2019 wordt uitgevoerd in de VS en Australië (het land met het hoogste percentage melanoom ter wereld), omvatte 157 mensen met gevorderd melanoom (stadium 3 of 4) met een hoog risico op herhaling, na totale tumorresectie.

Uit de resultaten, die nog niet in een wetenschappelijk tijdschrift zijn gepubliceerd, blijkt dat de combinatie van het vaccin en het monoklonale antilichaam Keytruda het risico van terugkeer van de kanker en overlijden met 44% verminderde in vergelijking met behandeling met pembrolizumab alleen. Dit is, volgens de twee bedrijven, "de eerste demonstratie van de werkzaamheid van een experimentele op boodschapper-RNA gebaseerde kankerbehandeling in een gerandomiseerde klinische studie". Deze resultaten zijn "zeer bemoedigend", aldus Stéphane Bancel, CEO van Moderna, die "aanvullende studies bij melanoom en andere vormen van kanker aankondigt met als doel patiënten een echt geïndividualiseerde kankerbehandeling te bieden".

MRNA-4157/V94 is een gepersonaliseerd kankervaccin "ontworpen en geproduceerd op basis van de unieke mutatiesignatuur van de DNA-sequentie van de tumor van de patiënt", aldus Moderna. In dit fase 2-onderzoek werden ernstige bijwerkingen waargenomen bij 14,4% van de patiënten die werden behandeld met Keytruda/MRNA-4157/V94, vergeleken met 10% van de patiënten die alleen met Keytruda werden behandeld.

Moderna-Merck wil medio 2023 beginnen met fase 3-proeven, opnieuw in de VS en Australië, maar ook in Europa. Deze studie zal minimaal drie jaar duren om de effecten op lange termijn te beoordelen.