Nieuwe hoop voor patiënten met behandelingsresistent melanoom

Afbeelding
Melanoom
Melanoom is de kanker die in de westerse landen het meest in frequentie is toegenomen: de laatste 50 jaar is de frequentie elke tien jaar verdubbeld. Het is ook de meest agressieve huidkanker vanwege de sterke neiging tot uitzaaiing. Het team van het hoofd van het Departement Medische Oncologie van het UZ Brussel, Bart Neyns, heeft een nieuwe experimentele behandeling tegen resistent melanoom getest.

Het team van prof. Bart Neyns heeft een nieuwe experimentele behandeling getest waarbij lichaamseigen cellen die het immuunsysteem helpen bij het aanvallen en onschadelijk maken van kankercellen (dendritische cellen) in de tumor worden geïnjecteerd samen met een bijkomend synthetisch immuunversterkend middel (AS01B). Het doel is dus om de afweerreactie te versterken. De klinische proef richtte zich op melanoompatiënten met uitzaaiingen in de huid en lymfeklieren waarin een product gemakkelijk kon worden geïnjecteerd. De behandeling bleek veilig te zijn en biedt uitstekende resultaten. Bij twee van de acht patiënten zijn alle uitzaaiingen verdwenen. De resultaten werden vorige week gepresenteerd op de 37e jaarvergadering van de Society of Immunotherapy of Cancer (SITC) in Boston door Dr. Jens Tijtgat. Op basis van deze veelbelovende eerste resultaten zal de klinische proef in 2023 worden hervat.

Prof. Bart Neyns, hoofd van de afdeling Medische Oncologie, legt uit: “De afgelopen tien jaar is er enorme vooruitgang geboekt in de behandeling van gevorderd melanoom. Tegenwoordig kunnen we ongeveer 25% van deze patiënten genezen. Helaas blijft de ziekte voor de meeste van onze patiënten een fatale afloop hebben. Wij weten dat deze tumorcellen niet altijd even zichtbaar zijn voor ons immuunsysteem, wat een voorwaarde is om de huidige immunotherapie optimaal te laten werken. Preklinisch wetenschappelijk onderzoek heeft al aangetoond dat de zogenaamde myeloïde dendritische cellen (d.w.z. de cellen in het lichaam die kankercellen aanvallen en onschadelijk maken) een essentiële rol spelen bij het herkennen van kankercellen en het coördineren van een efficiënte immuunrespons tegen de ziekte. Juist omdat sommige tumoren deze cellen uitsluiten, hebben wij deze studie bedacht waarbij myeloïde dendritische cellen geïsoleerd uit het bloed in de uitzaaiing worden geïnjecteerd, samen met een stof (een adjuvans) die deze cellen activeert. Op die manier hoopten wij het immuunsysteem de “kick-start" te geven die het nodig had om de kankercellen te kunnen elimineren met "standaard" immunotherapie (die al deel uitmaakt van onze standaardbehandeling, maar die bij deze patiënten ontoereikend is gebleken).