NSAID's en Covid: geen risico, volgens een nieuwe studie

Afbeelding
 Covid
Een recente studie van 72.000 patiënten, gepubliceerd in "The Lancet Rheumatology", bevestigt dat er geen reden is om het gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) af te raden bij patiënten met Covid-19.

De angst voor NSAID's was ontstaan aan het begin van de Covid-pandemie. "Het nemen van ontstekingsremmers (ibuprofen, cortisone...) kan een factor zijn bij het verergeren van de infectie" in Covid, had de Franse minister van Volksgezondheid, Olivier Véran, in maart 2020 getweet, met het advies om in geval van koorts de voorkeur te geven aan paracetamol. Naar aanleiding hiervan had de WHO aanbevolen dat mensen met symptomen die lijken op die van Covid geen ibuprofen zonder voorschrift zouden gebruiken. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) van zijn kant benadrukte dat "er momenteel geen wetenschappelijk bewijs is dat er een verband bestaat tussen ibuprofen en de verergering van Covid-19".

De nieuwe studie onderzocht gegevens van 72.000 Covid-patiënten die in meer dan 250 Britse gezondheidscentra waren opgenomen. Van deze steekproef hadden 4.211 patiënten NSAID's (meestal ibuprofen) genomen vóór de ziekenhuisopname. Het percentage sterfgevallen in deze populatie (30,4%) bleek vrijwel gelijk te zijn aan dat in de groep die geen NSAID's had gebruikt (31,3%). "Op het moment van de ziekenhuisopname vonden we geen significant verschil tussen de twee groepen wat betreft de ernst van de toestand van de patiënt. We hebben nu duidelijk bewijs dat NSAID's veilig kunnen worden gebruikt bij patiënten met Covid-19," zeiden de onderzoekers. Het enige nadeel van deze resultaten is dat het onmogelijk is te weten hoe lang de betrokken patiënten NSAID's hebben genomen. Er wordt immers geen onderscheid gemaakt tussen diegenen die ze occasioneel gebruikten en diegenen die ze regelmatig gebruikten.