Omicron: recente gegevens bevestigen lager risico op complicaties

Afbeelding
omicron
Hoewel Omicron in België het meest belangrijk is geworden, ondersteunen nieuwe Zuid-Afrikaanse gegevens, gepubliceerd in JAMA, het idee dat deze nieuwe variant van SARS-CoV-2 minder ernstige complicaties veroorzaakt dan eerdere varianten.

"Aan het begin van de vierde golf werden andere kenmerken waargenomen bij patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen voor Covid in vergelijking met eerdere golven in Zuid-Afrika, met jongere patiënten, minder comorbiditeiten, minder ziekenhuisopnames en respiratoire diagnoses, en een afname van de ernst en het sterftecijfer," vatten de auteurs samen.

De studie werd uitgevoerd in de 49 ziekenhuizen (>10.000 bedden) van het particuliere Netcare-netwerk. De auteurs vergeleken de vierde golf in verband met Omicron (15 november tot 7 december 2021) met de drie vorige golven in het land (juni-augustus 2020 met de oorspronkelijke stam, november 2020-januari 2021 met de Beta-variant, en mei-september met de Delta).

In de eerste drie golven werd 68-69% van de patiënten die zich met een positieve Covid-test op de spoedeisende hulp meldden, in het ziekenhuis opgenomen, tegen 41% in de laatste golf.

In het algemeen waren de in de Omicron-golf opgenomen patiënten jonger dan eerder was waargenomen (mediane leeftijd 36 jaar tegenover 53 jaar in de eerste golf, 54 jaar in de tweede en 59 jaar in de derde). Bovendien waren vrouwen in de overgrote meerderheid (590 van de 971 gehospitaliseerde patiënten), in tegenstelling tot vorige golven. In de eerste twee ronden lagen de percentages vrouwen en mannen dicht bij elkaar, en in de derde ronde werden meer mannen in het ziekenhuis opgenomen (2.035 vrouwen/2.365 mannen).

Een andere bevinding was dat slechts 23,3% van de in deze laatste groep opgenomen patiënten comorbiditeit had (vergeleken met meer dan 52% in de vorige groepen). Slechts weinig patiënten leden bij hun opname ook aan een acute ademhalingsziekte (31,6% tegen 72,6% bij de eerste golf, 87% bij de tweede en 91,2% bij de derde).

Er zij op gewezen dat tijdens de Omicron-golf 66,4% van de 971 gehospitaliseerde patiënten niet was gevaccineerd, 24,2% was gevaccineerd (9,4% had geen bekende vaccinatiestatus).

In de Omicron golf was 66,4% van de 971 gehospitaliseerde patiënten niet gevaccineerd, 24,2% was gevaccineerd (9,4% had onbekende vaccinatiestatus).

De auteurs meldden ook dat het percentage patiënten met een Omicron-infectie die zuurstoftherapie nodig hadden, aanzienlijk lager was dan in andere golven, evenals het percentage patiënten dat mechanische beademing kreeg en het percentage patiënten dat op de intensive care werd opgenomen. De mediane duur van de ziekenhuisopname daalde van zeven tot acht dagen in de eerste drie ronden tot drie dagen in de laatste ronde. Tenslotte bedroeg het sterftecijfer 2,7% in de Omicron golf, vergeleken met 19,7% in golf 1, 25,5% in golf 2 en 29,1% in golf 3.