Ondersteunende oncologische zorg is nog te weinig bekend

Afbeelding
Roze Oktober
Roze Oktober is voor Dr. Ingrid Theunissen, gynaecoloog, de gelegenheid om eraan te herinneren dat complementaire therapieën deel uitmaken van de verzorging van de kankerpatiënt.

"De versnelling van het onderzoek in de oncologie genereert nieuwe therapieën en dus nieuwe toxiciteit en interacties. Ondersteunende zorg is vandaag de dag een onmisbare en complementaire discipline in het therapeutische proces, die kan helpen om de overlevingskansen van patiënten te optimaliseren", benadrukt Ingrid Theunissen.

Ondersteunende oncologische zorg is het pakket aan zorg en ondersteuning dat mensen nodig hebben tijdens het ziekteverloop in combinatie met specifieke oncologische behandelingen. Het houdt rekening met individuele en omgevingsfactoren om de verzorging voor, tijdens en na de ziekte te personaliseren. Ze maken een betere levenskwaliteit mogelijk tijdens en na de ziekte.

"Dit verzorgingsproject heeft tot doel de patiënten een optimale levenskwaliteit te garanderen op fysisch, psychologisch en sociaal vlak door rekening te houden met de diversiteit van hun behoeften, die van hun naasten, waar ze ook behandeld worden en op elk moment van de ziekte", legt de gynaecoloog uit.  

 

Integratieve oncologie omvat gevalideerde aanvullende therapieën om fysieke en emotionele symptomen te beheersen, is niet-invasief, niet-toxisch, en wordt voorgeschreven met, nooit in plaats van, conventionele behandeling. 60% van de patiënten gebruikt complementaire therapieën en 84% van de gebruikers vindt complementaire therapieën efficiënt. Ze kunnen de levensverwachting tot 25% verhogen wanneer ze vroeg worden gebruikt, idealiter zodra de diagnose wordt aangekondigd.

 

"Meer dan bij welke andere ziekte dan ook, is het beheer van de patiënt in de afgelopen jaren grotendeels geëvolueerd om het begrip "kwaliteit van leven" te integreren. Met andere woorden, de ziekte moet worden behandeld, zonder de patiënt te verwaarlozen, zowel fysisch als psychologisch. Deze moderne aanpak heeft de ontwikkeling van een scala aan aanvullende zorg mogelijk gemaakt, de zogenaamde ondersteunende zorg en behandeling".

 

Het is belangrijk", zegt Dr. Theunissen, "om de patiënt te benadrukken dat ondersteunende zorg geen vervanging is voor de behandeling van kanker, wat de enige efficiënte manier is om de ziekte te bestrijden.

Lichamelijke activiteit, dieetbeheer en acupunctuur worden nu beschouwd als gevalideerde behandelingen in het beheer van de oncologiepatiënt.

Gevalideerde complementaire geneesmiddelen zijn de verschillende technieken van Mindfulness, homeopathie, fytotherapie via bepaalde planten zoals maretak, kurkuma, gember. Er wordt ook verwezen naar bepaalde voedingsstoffen en vitaminen.

 

Persoonlijk heb ik de homeopathie geïntegreerd in de follow-up van mijn patiënten die lijden aan borstkanker", vervolgt Dr. Theunissen. Het heeft het grote voordeel dat het efficiënt is en geen bijwerkingen heeft. Homeopathie begeleidt de patiënt vanaf de aankondiging van de diagnose (bestrijding van stress...) tot aan de behandeling met geneesmiddelen of chirurgie".

"Apothekers moeten hun patiënten aanmoedigen om transparant te zijn met hun oncologen over hoe zij zichzelf anders behandelen en om ongecontroleerde zelfmedicatie te vermijden. In Frankrijk is een studie uitgevoerd bij 844 patiënten: 60% gebruikt aanvullende geneesmiddelen. Maar bijna de helft van hen heeft het nooit aan hun verzorgers verteld. Was het uit angst, mogelijke afwijzing van de arts, bezorgdheid over een bepaald oordeel of gebrek aan vertrouwen?