Ontdekking van een darmbacterie die actief is tegen diabetes type 2

Afbeelding
diabetes
De tot dan toe onbekende Dysosmobacter welbionis, die door het team van professor Cani van de UCLouvain werd geïsoleerd, is aanwezig bij 70% van de bevolking. Haar ontstekingsremmende werking is veelbelovend in de strijd tegen bepaalde ziekten, met name zwaarlijvigheid en diabetes type 2.

Na de ontdekking van de heilzame werking van Akkermansia muciniphila in 2013, hebben professor Cani en zijn team zojuist een nieuwe soort bacterie ontdekt, "Dysosmobacter welbionis" genaamd.

Deze bacterie werd bij toeval ontdekt toen wetenschappers tevergeefs in darmresten zochten naar een tweede stam van de Subdoligranulum-bacterie, waarvan reeds was vastgesteld dat deze afwezig was bij zwaarlijvige en diabetische patiënten. Dysosmosbacter is een volledig nieuw en onbekend bacteriegeslacht, maar paradoxaal genoeg komt het bij bijna 70% van de mensen voor. Dat hebben we gemerkt toen we zo'n 12.000 monsters van microbiota van over de hele wereld hebben geanalyseerd," legt hij uit. Maar de wetenschappers gingen verder in hun onderzoek: net als andere bacteriën produceert Dysosmobacter butyraat, een molecule die bekend staat om zijn effecten op de immuniteit en bescherming tegen darmkanker. Aangezien we hadden gemerkt dat Dysosmobacter zeer weinig aanwezig was bij mensen die aan obesitas of diabetes type 2 leden, vroegen we ons af wat het zou doen om deze bacterie aan hen toe te dienen," legt Patrice Cani uit. Dus deden we het experiment met muizen die op een vet- en suikerrijk dieet waren. Degenen die met Dysosmosbacter werden behandeld, ontwikkelden geen diabetes, kwamen minder aan en verbrandden meer calorieën door de activiteit en het aantal mitochondriën te verhogen.

Andere observaties? De effecten van de bacterie blijven niet beperkt tot de darm: wetenschappers ontdekken dat sommige van de door Dsysosmobacter geproduceerde moleculen door het lichaam migreren en elders werkzaam zijn. Dit is veelbelovend en verklaart waarschijnlijk de effecten van de bacterie op vetweefsel, maar het opent ook de deur naar een mogelijke invloed op andere ziekten zoals de ontstekingsziekten en kanker, dat wordt momenteel door het team bestudeerd.

Het vervolg? Testen van de werking van Dysosmobacter welbionis in combinatie met die van Akkermansia, om te zien of hun associatie het mogelijk maakt de effecten op de gezondheid te vermenigvuldigen. Met, altijd in de sleutel, de strijd tegen diabetes type 2, ontstekingsziekten, zwaarlijvigheid of kanker. "Dat is het leuke van onderzoek: je graaft naar dinosaurusbotten en je vindt uiteindelijk een schat," vertelt Patrice Cani enthousiast. En dat is nog niet alles, want deze ontstekingsremmende eigenschappen zouden ook een effect kunnen hebben op andere ontstekingsziekten of bepaalde vormen van kanker. "