Orale Minoxidil voor de behandeling van bepaalde alopecia ‘s

Afbeelding
minoxidil
Een overzicht van bestaande lectuur heeft de veiligheid en werkzaamheid van orale minoxidil als alternatief voor of in combinatie met het gebruik van topische minoxidil bij de behandeling van haaruitval geverifieerd.

De minoxidiloplossing (2 tot 5%) verlengt de haargroeifase en vertraagt de ontwikkeling van kaalheid bij mannen en vrouwen. Het moet regelmatig een of twee keer per dag op een schone hoofdhuid worden aangebracht. Minoxidil heeft een echte doeltreffendheid gedurende de hele behandeling, maar stopt zodra de toepassing ervan wordt stopgezet. De therapietrouw aan de topische behandeling wordt soms belemmerd door de noodzaak om het tweemaal per dag aan te brengen, de onaangename textuur van het product op het haar en de irritatie van de hoofdhuid.

Na een onderzoek dat in PubMed werd gerealiseerd, selecteerde men artikelen die betrekking hebben op orale minoxidil als primaire behandeling voor haaruitval. Er werden 16 studies geselecteerd, waarbij in totaal 622 patiënten werden geëvalueerd.

De resultaten geven aan dat alopecia androgenetica de aandoening is waarvoor orale minoxidil het meest werd bestudeerd. Maar ook aan andere aandoeningen werden in sommige studies aandacht besteed, zoals telogeen effluvium, lichen planus pilaris, kaduuk anageen haarsyndroom, monilethrix, alopecia areata en permanente alopecia veroorzaakt door chemotherapie.

De auteurs concludeerden dat, hoewel meer rigoureuze gerandomiseerde studies nodig zijn, die de veiligheid en werkzaamheid vergelijken bij verschillende doses, blijkt dat orale minoxidil een effectief en goed getolereerd alternatief is voor haarverlies bij patiënten die zich niet kunnen houden aan de topische therapie.

Ref.: Randolph M, Tosti A. Oral minoxidil treatment for hair loss: A review of efficacy and safety. J Am Acad Dermatol. 2020 Jul