Pfizer ontwikkelt een makkelijker te gebruiken formule tegen de zomer

Afbeelding
vaccin
Albert Bourla, CEO van Pfizer, bevestigt dat er wordt gewerkt aan een versie van zijn Covid-vaccin die gemakkelijker te gebruiken en te bewaren is. Hij hoopt tegen volgende zomer een verdunde formule beschikbaar te hebben die langer kan worden bewaard bij de gebruikelijke koelkasttemperaturen.

Het product van Pfizer, dat wordt voorgesteld als een van de door patiënten meest gewaardeerde vaccins ter bestrijding van de Covid-19-epidemie, blijft logistiek gezien het meest gecompliceerd. De farmaceutische groep blijft zich inspannen om deze beperkingen te verlichten en belooft voor de komende zomer een reeds verdunde en dus gebruiksklare versie, die twee tot drie maanden in de koelkast kan worden bewaard (in plaats van de huidige vijf dagen), naast twee tot drie maanden in de gewone diepvriezer (in plaats van de huidige twee weken).

In afwachting van deze nieuwe formulering overweegt Pfizer de "houdbaarheidstermijn gedurende welke men het huidige vaccin uit een supervriezer van -70°C kan halen en het in een conventionele vriezer van -20°C kan stoppen, te verlengen van twee weken tot één maand, onder voorbehoud van goedkeuring door de regelgevende instanties.”

Deze aankondigingen komen op het juiste moment nu het aantal contracten voor nieuwe bestellingen van dit vaccin toeneemt. De CEO van Pfizer schat dat het in staat zal zijn om "dit jaar 2,5 miljard doses te produceren, en volgend jaar zelfs meer dan 3 miljard". Wat de doeltreffendheid van Comirnaty tegen de Indiase variant betreft, zegt hij er vertrouwen in te hebben, aangezien het vaccin zich heeft bewezen tegen de verschillende zorgwekkende varianten. "Over de nieuwe Indiase variant hebben we geen gegevens, maar ik ben optimistisch dat we die kunnen beheersen. " Bovendien herinnert hij eraan dat voor elke "zorgwekkende" variant systematisch een procedure wordt gestart om het huidige vaccin "in 100 dagen" aan te passen, wat mogelijk is met boodschapper-RNA-technologie.

Een belangrijke mededeling, nu het erop lijkt dat een derde dosis vaccin waarschijnlijk nodig zal zijn.