Schizofrenie, een onbegrepen en gestigmatiseerde ziekte

Afbeelding
Schizofrenie
Schizofrenie is een "hersenaandoening die tot de familie van de psychosen behoort en die meestal gepaard gaat met een verlies van contact met de werkelijkheid, die als anders wordt ervaren dan ze in werkelijkheid is", verklaart de vereniging PositiveMinders, die de taboes over "deze weinig bekende en gestigmatiseerde geestesziekte" wil doorbreken via de digitale campagne schizOdyssee.

Dit initiatief, dat is gelanceerd in het kader van de Schizofreniedagen, die van 19 tot 26 maart plaatsvinden, geeft een stem aan patiënten, maar ook aan familieleden en verzorgers, door hen uit te nodigen hun ervaringen te delen.

Hoewel de geestelijke gezondheid van de Belgen onder invloed van Covid-19 aanzienlijk is verslechterd, heeft de pandemie de verdienste gehad dat zij het debat over psychische stoornissen heeft vrijgemaakt", verklaart de vereniging. Er moet echter nog veel worden gedaan aangaande de schizofrenie, die meer dan 100.000 mensen in België treft en zich meestal manifesteert in de vroege volwassenheid (tussen de leeftijd van 15 en 25 jaar)

" Omdat de ziekte zich meestal voordoet in de adolescentie, of zelfs in de kindertijd. In 85% van de gevallen treden deze psychoses op voor de leeftijd van 25 jaar. Daarom wil de vereniging PositiveMinders de aandacht vestigen op de noodzaak van vroegtijdige opsporing en multidisciplinaire ondersteuning, zodat jongeren vier keer zoveel kans hebben om hun studie, opleiding of werk voort te zetten. Gemiddeld wordt bij jongeren pas twee tot vier jaar na het begin van de eerste stoornissen de diagnose gesteld, omdat de ziekte wordt gestigmatiseerd en ontkend", aldus de vereniging. Geconfronteerd met deze vertraging in het ingrijpen, proberen sommige influencers ten onrechte te informeren op sociale netwerken. Op deze manier wordt een gevaarlijk proces van zelfdiagnose door identificatie in gang gezet."

Om "de waarheid over deze ziekte in eer te herstellen" heeft PositiveMinders een waardevol en uniek hulpmiddel ontworpen om de mensen in hun omgeving, maar ook leraren, huisartsen, enz. de sleutels tot vroegtijdige actie te geven (zie infographic hieronder). In de wetenschap dat dit type psychiatrische stoornis niet van de ene dag op de andere verschijnt, is het belangrijk de kenmerkende tekenen van de ziekte te kunnen herkennen, vooral omdat sommige symptomen gemakkelijk kunnen worden gelijkgesteld met verschijnselen van de adolescentie.

De eerste tekenen opsporen

Of het nu gaat om gedragsveranderingen zoals concentratie-, aandachts- of slaapstoornissen, sociaal isolement, depressie, zelfmoordgedachten, gebruik van schadelijke stoffen (drugs, alcohol...), maar ook om hygiënische problemen, auditieve en visuele hallucinaties, waanideeën, onsamenhangende spraak, enz. ), maar ook zorgen over de hygiëne, auditieve en visuele hallucinaties, waanideeën, onsamenhangend spreken, een toestand van wantrouwen, apathie, de neiging om tegen zichzelf te praten of stemmen te horen, enz. Dit zijn allemaal signalen die kunnen leiden tot terugtrekking en sociaal isolement, wat de alarmbel moet doen rinkelen en moet leiden tot onmiddellijk overleg om de juiste diagnose te stellen en het proces zo snel mogelijk te stoppen.

www.schizOdyssey.com