Screening op HPV en vaccinatie: de wapens tegen baarmoederhalskanker

Afbeelding
HPV
Slechts de helft van de Belgische vrouwen laat zich ten minste om de drie jaar screenen op baarmoederhalskanker, zoals aanbevolen, zo blijkt uit een onderzoek onder duizend vrouwen. In België wordt het uitstrijkje nochtans om de drie jaar volledig vergoed voor vrouwen tussen 25 en 65 jaar.

"In ons land laat slechts de helft van de vrouwen zich om de drie jaar controleren, hetzij omdat ze niet graag naar de dokter gaan, hetzij omdat ze er geen tijd voor hebben", aldus het onderzoek, daarom werd januari door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgekozen als maand om mensen bewust te maken van de preventie van deze ziekte.

Hoewel de meeste vrouwen de oorzaak van baarmoederhalskanker kennen - HPV of humaan papillomavirus - zijn zij "onvoldoende geïnformeerd over vaccinatie en andere preventiemiddelen", aldus de studie. De helft van de ondervraagde vrouwen vindt het niet gepast om zich na een bepaalde leeftijd te laten vaccineren.

Elk jaar wordt bij ongeveer 600 Belgische vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld, "hoewel veel gevallen zouden kunnen worden vermeden door screening", zegt Peter van Dam, oncoloog aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. "Vaccinatie en screening zijn onze belangrijkste wapens in de strijd tegen HPV-gerelateerde kankers", besluit de specialist. In België is vaccinatie tegen HPV gratis voor jongeren onder de 18 jaar.