September is de Maand van de Bewustwording van Bloedkanker
De drie meest voorkomende soorten bloedkanker zijn: bloedkanker, waaraan in België jaarlijks ongeveer 1300 mensen lijden; beenmergkanker (multipel myeloom), waaraan jaarlijks ongeveer 700 mensen lijden; en lymfeklierkanker, waarvan er 3 gevallen op 100.000 zijn van Hodgkinlymfoom en 39 gevallen op 100.000 van non-Hodgkinlymfoom. Voor bloedkankerpatiënten is vers bloed essentieel. Professor De Wilde, Associate Head of Haematology aan het Instituut Jules Bordet: “Continue bloeddonaties zijn noodzakelijk om de vereiste voorraad beschikbaar te houden. Dit is ook het geval voor bloedplaatjes. Het is belangrijk om de voorraad zeldzame bloedgroepen op een voldoende hoog niveau te houden. Etnische afkomst is ook belangrijk voor een bloedtransfusie.
225.000 liter bloed, of 500.000 bloedzakken, zijn elk jaar nodig om aan de vraag te voldoen. Vandaag kunnen we stellen dat het aantal bloeddonoren lager ligt dan de behoeften: 1 op 10 Belgen geeft bloed, terwijl 1 op 7 het op een dag nodig zal hebben. Bloed geven is een van de meest directe manieren om levens te helpen redden. Dr. Neijens, arts verantwoordelijk voor de Brusselse Regionale Bloeddienst bij het Belgische Rode Kruis: “Elke donatie kan tot 3 patiënten helpen behandelen. We hebben alle bloedtypes nodig. En omdat ze complex zijn en beïnvloed worden door onze afkomst, moet de diversiteit van de bloeddonoren zoveel mogelijk de diversiteit van de patiënten weerspiegelen”.
Stamceltransplantaties zijn nodig wanneer het beenmerg van de patiënt is aangetast, bijvoorbeeld in het geval van leukemie, of in het geval van een aangeboren beenmergstamcelafwijking waardoor onvoldoende gezonde bloedcellen worden aangemaakt. Stamceltransplantaties worden ook gebruikt om de onaangename effecten van chemotherapie op de bloedcellen tegen te gaan. Prof. Ann De Becker : “Stamceltransplantaties hebben veel bloedkankerpatiënten een tweede kans gegeven. Hoewel veel mensen al geregistreerd staan als potentiële stamceldonor, is het soms nog moeilijk om voor alle patiënten een geschikte donor te vinden. Daarom doe ik een speciale oproep aan mensen met verschillende etnische achtergronden om donor te worden en zo de slaagkans op een 'match' te vergroten”.