Slapeloosheid! Ook kinderen hebben er mee te kampen!

Afbeelding
slaap
De Nationale Dag van de Slaap is elk jaar een gelegenheid om de aandacht van het grote publiek te vestigen op een bezigheid die bijna een derde van ons leven in beslag neemt. Het belang van psychische moeilijkheden en slaapstoornissen die de laatste jaren bij kinderen en hun ouders onder de aandacht zijn gebracht, heeft ertoe geleid dat het thema van de Dag van de slaap 2022 is: "De slaap van kinderen van 6 maanden tot 10 jaar en van hun ouders".

Informatie over de slaap

Vanaf de geboorte van het voldragen kind staat het bestaan van een cyclische organisatie van de slaap vast, maar de intrinsieke architectuur van de slaap ondergaat belangrijke transformaties in de eerste levensjaren. Deze veranderingen, die verband houden met de cerebrale rijping op het moment van het begin van fundamentele acquisities, zowel op het motorische domein als op het cognitieve en op dat van de taal. Bij de geboorte is de duur van de slaap hoog (16 uur/dag), de pasgeborene slaapt in de Remslaap die 60 tot 80% van de totale slaaptijd uitmaakt. De circadiaanse organisatie is onvolledig, er is geen dag/nachtritme, de melatonine-afscheiding komt pas rond drie levensmaanden op gang. De slaapcycli zijn kort, ongeveer 50 tot 60 minuten. Slaap fragmentatie is belangrijk. Vervolgens neemt tussen de leeftijd van één en zes maanden de totale duur van de slaap af, zijn de waakfasen langer, slaapt de zuigeling rond de leeftijd van drie maanden een kalme slaap en treedt rond de leeftijd van vier maanden geleidelijk het circadiaans ritme in. Tussen zes maanden en vier jaar neemt de totale slaaptijd geleidelijk af door het verminderen van dutjes. De totale slaaptijd blijft hoog: 15 uur met zes maanden, 13-14 uur met twee jaar, 12 uur met drie tot vier jaar. Rond de leeftijd van drie à vier jaar worden de slaapcycli langer en benadert de slaapstructuur die van de volwassene. Elke verstoring in de organisatie van de slaap kan schadelijk zijn voor de normale ontwikkeling van het kind.

De slaap van het kind wordt opgebouwd en georganiseerd vanaf de foetale periode. De ontwikkeling ervan verloopt zeer snel, aangezien de voornaamste kenmerken van de volwassen slaap zich in de eerste twee levensjaren aftekenen.

 

15-20% van de kinderen tussen 6 maanden en 3 jaar heeft slaapproblemen

De overgrote meerderheid van slaapstoornissen bij kinderen kan en moet worden behandeld met gedragstherapieën en adviezen op het gebied van slaaphygiëne. Dit is met name het geval bij kinderen met slapeloosheid die verband houdt met een slechte slaapconditie of een gebrek aan grenzen. Medicatie mag alleen in uitzonderlijke gevallen en voor een zo kort mogelijke tijd worden gebruikt. De enige indicaties voor behandeling met hypnotica bij kinderen moeten beperkt blijven tot slaapstoornissen die gepaard gaan met een abnormale psychomotorische ontwikkeling en bij kinderen met een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit of psychiatrische stoornissen. In andere gevallen hebben studies aangetoond dat behandeling door het verbeteren van de slaaphygiëne doeltreffender is.

 

Zo vroeg mogelijk bij te brengen:

  • Vaste en regelmatige bedtijd
  • De aanbevolen slaaptijd en -duur respecteren, afhankelijk van de leeftijd
  • Het kind in zijn eigen bed doen slapen
  • Geen co-slaap
  • Het voedings- en slaapritme van elkaar loskoppelen (geen fles in bed)
  • Voor een ritueel zorgen dat baby geruststelt (knuffel, fopspeen, verhaaltje, zachte muziek, liedje, verhaaltje, etc.)
  • Gunstige zintuiglijke omgeving: geen beeldschermen voor de leeftijd van 3 jaar, noch overdag noch 's avonds
  • Zuigeling op zijn rug, in een slaapzak, kamertemperatuur van 19°C, geen stootrand, geen grote voorwerpen rond het hoofd, geen kussens
  • Naar buiten gaan in de klaarte is essentieel voor de biologische klok om het slaap-waak ritme te reguleren