Steeds meer jongeren gebruiken drugs voor niet-medische, stimulerende of recreatieve doeleinden

Afbeelding
drugs
Uit een studie van de Universiteit Gent, de VIVES-universiteit en de Universiteit Saint-Louis - Brussel blijkt dat het niet-medisch gebruik van psychoactieve drugs bij jongvolwassenen een heterogeen fenomeen is. De jongvolwassenen (18-29 jaar) die aan het onderzoek deelnamen, gebruikten een of meer geneesmiddelen (slaapmiddelen, slaappillen, pijnstillers of stimulerende middelen) in verschillende contexten, en hun consumptiepatronen en motieven liepen uiteen. De geneesmiddelen werden hoofdzakelijk gebruikt voor zelfmedicatie (stressvermindering), prestatieverbetering en soms voor recreatieve doeleinden. Jongeren kregen de geneesmiddelen meestal gratis van vrienden en familieleden of gebruikten hun eigen aan hen voorgeschreven geneesmiddelen. Slechts een minderheid kocht de geneesmiddelen illegaal.

Hoe kunnen niet-medisch gebruik en de risico's daarvan worden beperkt?

Maatregelen ter voorkoming van niet-medisch gebruik en de daarmee samenhangende gezondheidsrisico's zijn op verschillende niveaus nodig en er zijn verschillende actoren bij betrokken.

·          Jongeren beschouwen het gebruik van geneesmiddelen als minder riskant dan het gebruik van illegale drugs. Daarom is het belangrijk correcte informatie te verstrekken over de voordelen, bijwerkingen en gezondheidsrisico's van het (niet-)medische gebruik van geneesmiddelen.

·          Universiteiten en hogescholen spelen een belangrijke rol bij de voorlichting van hun studenten over de risico's van niet-medicinaal gebruik van geneesmiddelen. Aangezien studenten gevoelig zijn voor academische en sociale druk die risicogedrag kan aanmoedigen, moet het onderwijzend en ondersteunend personeel bewust worden gemaakt van deze gedragingen en helpen de mythes over het niet-medisch gebruik van stimulerende middelen om de academische prestaties te verbeteren, te ontkrachten.

·          Voorgeschreven medicatie, vooral kalmerende middelen en pijnstillers, werd vaak verkregen via volwassen familieleden, vooral ouders. Daarom is het belangrijk ouders bewust te maken van het niet-medicamenteuze gebruik van geneesmiddelen en de risico's daarvan, alsook van de niet-medicamenteuze alternatieven. Sommige jongvolwassenen in dit onderzoek namen thuis zonder medeweten van hun ouders geneesmiddelen uit het medicijnkastje die niet aan hen waren voorgeschreven.

·          Psychoactieve drugs worden ook rechtstreeks van een arts verkregen, maar worden anders gebruikt dan op voorschrift. De richtsnoeren voor het voorschrijven en verstrekken van psychoactieve geneesmiddelen moeten strenger worden, zonder de toegang van patiënten tot essentiële behandelingen in gevaar te brengen.

 

Meer informatie:

Via YOUTH-PUMED- Youth perceptions of nonmedical use of psychoactive medications.