TBC-gevallen in België nemen toe

Afbeelding
tuberculose
Het aantal tuberculosepatiënten in de wereld neemt toe, ook in België, als gevolg van de toename van de armoede, waarschuwt Actie Damiaan. Stijgende energieprijzen, de gevolgen van de coronavirus-pandemie en migratiestromen, vooral uit Oekraïne, zullen deze ontwikkeling de komende maanden beïnvloeden, waarschuwt de organisatie, die zich inzet voor mensen met TBC.

Tuberculose is de tweede meest dodelijke infectieziekte na Covid-19. Elk jaar wordt bij 10 miljoen mensen wereldwijd de diagnose gesteld en sterven er 1,4 miljoen mensen aan. Volgens de laatste beschikbare cijfers heeft België in 2020, 830 nieuwe gevallen van tbc vastgesteld, 138 minder dan in 2019. "In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, is deze daling geen goed nieuws, aangezien zij te wijten is aan de Covid-19-crisis, die de stimulans voor mensen om zich te laten testen heeft verminderd," zegt Action Damien. "Dit is zeer verontrustend, vooral als je bedenkt dat één op de vier mensen wereldwijd een sluimerende infectie heeft."

Een multiresistente variant

Actie Damiaan is vooral bezorgd over de multiresistente variant van tuberculose, "vooral nu miljoenen mensen Oekraïne ontvluchten". In Oekraïne zijn meer mensen besmet met deze variant dan in België. Dit betekent dat zij anders moeten worden behandeld dan de gebruikelijke behandelingen voor een eenvoudige infectie. "Het is dus mogelijk dat we in België een toename zullen zien van het aantal gevallen van resistente tuberculose," waarschuwt de ngo.

Daarom, volgens hen, is het van cruciaal belang waakzaam te blijven en regelmatig medische screening uit te voeren. Voor actieve tuberculose die met geneesmiddelen kan worden behandeld, wordt een standaardkuur van 6 maanden met vier geneesmiddelen tegen tuberculose gegeven. Multiresistente tuberculose (MDR-TB) wordt vaak veroorzaakt door een bacil die niet reageert op isoniazid en rifampicine, de twee meest doeltreffende eerstelijns-anti-tuberculosemiddelen. Een behandelingsoptie voor multiresistente TB is het toevoegen van tweedelijns geneesmiddelen zoals een fluorochinolon (moxifloxacine) of eventueel een aminoglycoside (amikacine) aan het schema. Deze behandelingsmogelijkheden vereisen langdurige toediening (tot twee jaar behandeling) en vereisen een perfecte therapietrouw.