Teleurstelling voor een nasaal vaccin tegen Covid

Afbeelding
nasaal vaccin
Een eerste klinisch onderzoek van de Universiteit van Oxford in samenwerking met het Britse laboratorium AstraZeneca naar een nasaal vaccin tegen Covid heeft zeer teleurstellende resultaten opgeleverd.

De studie, uitgevoerd bij 30 niet-gevaccineerde personen, gebruikte dezelfde adenovirusvector als het vaccin dat Oxford samen met AstraZeneca ontwikkelde, een van de allereerste Covid-serums die op het hoogtepunt van de pandemie werden geïntroduceerd. Dit is de eerste gepubliceerde studie van een adenovirus vector vaccin in neusspray. In een op 11 oktober gepubliceerd persbericht melden de onderzoekers dat zij slechts "bij een minderheid van de deelnemers" een antistofrespons in het neusslijmvlies hebben waargenomen. De "systemische immuunrespons op intranasale vaccinatie was ook zwakker dan bij intramusculaire vaccinatie", voegde de verklaring eraan toe. Het relatieve falen van de neusspray kan verband houden met de kwaliteiten van het sprayapparaat. Sandy Douglas, een universitair hoofddocent die bij het onderzoek betrokken is, wijst erop dat een onderzoek in China goede resultaten heeft opgeleverd met een complexere spray die het vaccin dieper in de longen brengt. Daarom is het volgens haar mogelijk dat een groot deel van het door de Britse universiteit geteste vaccin in het spijsverteringskanaal terecht is gekomen met de meer basale neusspray die werd gebruikt.

 "Het toedienen van vaccins via de neus en de luchtwegen is een van de meest veelbelovende manieren om immuniteit te bereiken en zou effecticiënter kunnen zijn in het stoppen van milde Covid-infecties en overdracht van het virus dan geïnjecteerde vaccins," zegt Adam Ritchie, een van de leiders van het Oxford-vaccinprogramma.