Vaccinatie zonder leeftijdsgrens voor het AstraZeneca's vaccin

Afbeelding
AstraZeneca
Overeenkomstig het advies van de Hoge Raad voor de Volksgezondheid, S, kan het AZ-vaccin aan de gehele bevolking worden toegediend, en kan onmiddellijk worden begonnen met de vaccinatie van de 65-plussers (ongeveer 2,2 miljoen personen), bij voorkeur bij de oudste personen.

"Het vaccin van AstraZeneca heeft eenzelfde doelmatige efficiëntie als het vaccin van Pfizer, ook bij ouderen," zei professor Yves Van Laethem, lid van de WS, op basis van de resultaten van deze verschillende studies. "Deze gegevens, verzameld bij grote groepen 75-plussers, lijken ons geruststellend", vervolgde Yves Van Laethem, alvorens te wijzen op de cijfers van de Schotse studie (waaraan vooral AstraZeneca werd gebruikt), die een 81% consistente efficiëntie aantonen tegen het risico van ziekenhuisopname bij 80-plussers" en die worden ondersteund door de Engelse studie.

Wat over de kwestie van de spreiding tussen de toegediende doses? " De Hoge Gezondheidsraad is van mening dat de toediening van de tweede dosis Pfizer-vaccin zo dicht mogelijk bij de aanbevolen 21 dagen moet blijven. Op grond van deze recente studies kunnen we echter een verlenging tot 42 dagen tussen de eerste en de tweede injectie overwegen, maar uit voorzorg beveelt het HSC aan de voorkeur te geven aan 35 dagen", benadrukt Yves Van Laethem. En dit alleen als de epidemiologische omstandigheden een versnelde vaccinatie noodzakelijk maken. Er is dus meer flexibiliteit mogelijk bij het gebruik van de tweede dosis van het Pfizer-vaccin. Momenteel is de vaccinvoorraad van Pfizer stabiel. De task force beveelt daarom aan dat de gefedereerde entiteiten de buffervoorraad voor de tweede doses verkleinen (tot maximaal een week).  Hierdoor kunnen onmiddellijk ongeveer 170.000 doses worden vrijgegeven, die sneller aan oudere mensen kunnen worden toegediend. Wat de toediening van een eenmalige dosis betreft, "zijn er geen wetenschappelijke gegevens die de doeltreffendheid van de toediening van een eenmalige dosis bij deze drie vaccins aantonen". Dit is derhalve niet aanvaardbaar voor de Hoge Gezondheidsraad. 

Ref: https://www.health.belgium.be/nl/briefadvies-9635-update-vaccinatie-covid-19-maart-2021