Veelbelovende nieuwe behandeling voor gevorderde baarmoederkanker

Afbeelding
baarmoederkanker
Een nieuwe behandeling voor gevorderde of recidiverende baarmoederkanker laat veelbelovende resultaten zien. Vergeleken met de controlegroep hadden de patiënten een 30% lager risico op overlijden of ziekteprogressie.

De prognose voor gevorderde baarmoederkanker is slecht: patiënten hervallen meestal binnen drie tot vier maanden na de eerstelijns chemotherapie en overleven gemiddeld minder dan een jaar. "Vandaag kunnen we alleen maar toekijken en afwachten omdat er geen onderhoudsbehandeling bestaat," aldus Dr. Vicky Makker, oncoloog aan het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in de VS.

Het doel van de studie was een verbetering van de overleving zonder progressie aan te tonen, d.w.z. de duur van het leven van patiënten met de ziekte zonder dat deze verergert. Dit is een vaak gebruikte maatstaf om nieuwe kankerbehandelingen te evalueren.

In totaal hebben 263 patiënten uit Europa, Noord-Amerika, China en Israël aan het onderzoek deelgenomen. Allen hadden gevorderde of recidiverende baarmoederkanker en hadden reeds goed gereageerd op chemotherapie als eerstelijnsbehandeling. De deelnemers werden willekeurig toegewezen aan de behandelings- of de placebogroep.

De behandeling, waarbij het geneesmiddel selinexor oraal werd toegediend, was succesvol. De tijd tot de terugval van de patiënten was verlengd. Het effect was bijzonder uitgesproken bij patiënten met een functioneel p53-gen: hun progressievrije overleving was gemiddeld tien maanden langer.

Het p53-gen voorkomt normaal gesproken dat tumoren groeien. In kankercellen functioneert p53 vaak niet goed, deels omdat het door transporteiwitten uit de cellen wordt gehaald. Het geneesmiddel selinexor blokkeert deze transporters, waardoor p53 zijn normale anti-tumorfunctie kan uitoefenen.

"Het is dus geen curatieve behandeling", verklaart professor Ignace Vergote, hoofd van het wetenschappelijk team en gynaecologisch oncoloog in UZ Leuven. "Bovendien waren de bijwerkingen over het algemeen beheersbaar met ondersteunende zorg of dosisaanpassingen."

Het producerende farmaceutische bedrijf, Karypharm, is van plan een nieuwe placebogecontroleerde studie met selinexor uit te voeren. "We hopen dat de behandeling binnen enkele jaren beschikbaar zal zijn voor al onze patiënten," besluit professor Vergote.