Veelbelovende resultaten van een klinische studie met apomorfine om het herstel te verbeteren bij patiënten na een coma
Deze studie onderzocht de effecten van apomorfine die gedurende 30 dagen subcutaan werd toegediend bij patiënten die leden aan hersenletsel met een gestoord bewustzijn, bijvoorbeeld na een hoofdtrauma of een hartstilstand. De behandelde patiënten vertoonden een verbetering ten opzichte van de fase vóór het begin van de behandeling, die aanhield zelfs nadat de apomorfine was gestopt, evenals een significant beter herstel dan een controlegroep die werd verzorgd in hetzelfde revalidatiecentrum (CHN William Lennox in Ottignies) maar de behandeling niet kreeg, wat het therapeutische potentieel van apomorfine bij deze zeldzame neurologische pathologieën lijkt te bevestigen. De auteurs van de studie beschrijven niet alleen een toename in bewust gedrag dat werd waargenomen bij de patiënten (bijv. visuele achtervolging, reactie op commando of communicatie), gemeten met behulp van gestandaardiseerde schalen (Coma Recovery Scale - Revised), maar ook een verbetering in elektrofysiologische (elektro-encefalogram) en neuro-imaging (PET-scan) metingen tussen de pre- en post-behandelingscondities.
“Dit voorlopige onderzoek moet worden bevestigd door grotere dubbelblinde klinische onderzoeken, maar het biedt veelbelovende resultaten over zowel de veiligheid van het gebruik als de werkzaamheid van apomorfine voor herstel na een coma”, meldt Dr. Leandro Sanz, eerste auteur van het artikel, neurologisch arts aan de CHUV (Lausanne, Zwitserland) en onderzoeker bij de Coma Science Group.
“We hebben heel weinig middelen om de prognose van patiënten na ernstig hersenletsel te verbeteren en ons begrip van de bewustzijnsmechanismen is nog steeds onvolledig. Dit onderzoek biedt niet alleen hoop om deze patiënten te helpen sneller functionele onafhankelijkheid terug te krijgen, maar helpt ons ook om de hersenprocessen die betrokken zijn bij bewustzijnsstoornissen beter te begrijpen en aan te pakken,” zegt Dr. Olivia Gosseries, hoofdonderzoeker van het onderzoek, mededirecteur van de Coma Science Group en FRS-FNRS onderzoeker.
Ref.: Sanz et al., « Apomorphine for prolonged disorders of consciousness: a multimodal open-label study », eClinicalMedicine, 20