Veiligheid van biologische geneesmiddelen tijdens de zwangerschap

Afbeelding
biologische geneesmiddelen
Biologische geneesmiddelen worden voorgeschreven voor de behandeling van inflammatoire reuma, chronische inflammatoire darmziekten en bepaalde dermatologische aandoeningen (urticaria, psoriasis, enz.). Aangezien deze ziekten ook vrouwen in de vruchtbare leeftijd treffen, kan de veiligheid van biotherapie tijdens de zwangerschap in vraag worden gesteld.

Een literatuuronderzoek dat werd uitgevoerd in de MEDLINE, EMBASE en Cochrane databases tot februari 2019, identificeerde 24 observatieonderzoeken die de zwangerschapsresultaten en infecties rapporteren na het nemen van een bio medicatie tijdens de zwangerschap of de voorafgaande 3 maanden, en waarin ook onbehandelde zwangere vrouwen met deze aandoeningen ter vergelijking werden opgenomen.

De studies omvatten in totaal 57.298 zwangere vrouwen met inflammatoire reuma of chronische inflammatoire darmziekte, en zijn voornamelijk op anti-TNF-therapie. De conclusie van dit onderzoek is dat kinderen die in de baarmoeder worden blootgesteld aan biomedicatie die wordt toegediend voor de behandeling van maternale IR of IBD, niet meer risico lopen op aangeboren afwijkingen en ernstige infecties in het eerste levensjaar dan kinderen van vrouwen met deze pathologieën die onbehandeld zijn.

Ref : Tsao NW et coll. : Maternal and neonatal outcomes associated with biologic exposure before and during pregnancy in women with inflammatory systemic diseases : a systematic review and meta-analysis of observational studies. Rheumatology 2020 ; 59 : 1808-1817