Vitamine C tijdens de zwangerschap kan gunstig zijn voor het kind

Afbeelding
pregnant
Amerikaanse kinderartsen suggereren dat vitamine C-suppletie tijdens de zwangerschap (500 mg/dag) de longfunctie van kinderen gedeeltelijk zou kunnen beschermen.

Het team, dat al eerder aan dit onderwerp werkte, publiceert in « Jama Pediatrics » bemoedigende nieuwe resultaten bij kinderen die tot de leeftijd van vijf jaar werden gevolgd. Nadat eerder in twee gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken tegenover placebo contrasterende voordelen waren aangetoond op de leeftijd van 3 en 12 maanden, bleef het team een cohort van 213 kinderen uit drie centra (Oregon, Indiana, Washington) volgen, 125 in de gesuppleerde groep en 126 in de placebogroep. Gedurende de gehele follow-up was er sprake van double blind test.

De vrouwen hadden tijdens de zwangerschap gemiddeld acht sigaretten per dag gerookt. Met het primaire eindpunt FEF25-75% (expiratoire stroomsnelheid gemeten tussen 25 en 75% van de geforceerde vitale capaciteit tijdens de geforceerde expiratoire manoeuvre) op het spirogram na vijf jaar tonen de onderzoekers een significante verbetering van 17,2% (gemiddelde waarde van 1,45 versus 1,24). Onder de geanalyseerde secundaire eindpunten vond het team ook minder piepende ademhaling (wheezing) in de gesuppleerde groep (28,3% versus 47,2%). De kinderartsen benadrukken echter de hoge prevalentie van wheezing in beide groepen, "wat de hoge morbiditeit van de luchtwegen benadrukt die geassocieerd is aan de blootstelling van het roken in utero".

Hoewel stoppen met roken voor zwangere vrouwen de prioritaire doelstelling blijft, zou vitamine C-suppletie nuttig kunnen zijn voor degenen die er niet in slagen te stoppen. Verdere studies zijn nodig om de waargenomen positieve effecten en de verhouding voordelen/risico's te bevestigen, maar ook om de werkzame mechanismen te verduidelijken.