Vitamine D-deficiëntie kan het risico op COVID-19 verhogen

Afbeelding
vitamine d
Een studie benadrukt nogmaals het verband tussen het vitamine D-tekort en het risico op Covid-19.

 "Mensen met een vitamine D-tekort hadden bijna twee keer zoveel kans om positief getest te worden op COVID-19 als mensen met een adequaat vitamine D-gehalte. Deze resultaten lijken de rol te ondersteunen voor de vitamine D-status in het risico van COVID-19," zeggen de auteurs van de studie, die online werd gepubliceerd op 3 september in JAMA Network Open.

"Vitamine D is belangrijk voor het functioneren van het immuunsysteem en van vitamine D-supplementen is al aangetoond dat ze het risico op virale infecties van de luchtwegen verminderen. Onze statistische analyse suggereert dat dit misschien waar is voor een COVID-19 infectie", merkt Dr. David Meltzer, University of Chicago Medicine, Illinois, op,

 Aan de andere kant bleken patiënten die een tekort aan vitamine D hadden en die vitamine D hadden ingenomen om hun normale niveau te herstellen, geen verhoogd risico te lopen voor COVID-19. Dit suggereert een beschermend effect van de behandeling.

De auteurs veronderstellen dat als vitamine D de incidentie van COVID-19 vermindert, het verleidelijk is om te vragen of het de overdracht van COVID-19 kan verminderen.

Gerandomiseerde klinische proeven zijn nu nodig om te zien of grootschalige interventies en interventies met groepen met een verhoogd risico op vitamine D-deficiëntie en COVID-19 de COVID-19 gevallen kunnen verminderen.

JAMA Netw Open. Gepubliceerd op 3 september 2020. Volledige tekst