Voor 83% van de consumenten is de apotheker de belangrijkste bron van advies over voedingssupplementen, en Testachats is het daar niet mee oneens!

Afbeelding
x
Meer dan de helft van de Belgen (53%) gebruikt voedingssupplementen en van hen doet één op twee (51%) dat zonder medisch advies, zo blijkt uit de resultaten van een enquête uitgevoerd door Testachats. Be-sup, de Belgische federatie van de voedingssupplementenindustrie, reageerde door andere cijfers te publiceren en de rol van gezondheidsprofessionals te benadrukken bij het helpen van mensen om voedingssupplementen te nemen.

"Het innemen van voedingssupplementen zonder voorafgaand medisch advies is niet zonder risico en kan leiden tot interacties met medicijnen of overdosering" waarschuwt Julie Frère, woordvoerder van de consumentenorganisatie. Hoewel 40% van de mensen die voedingssupplementen gebruiken ze nog steeds als veilig beschouwt, denkt 70% nog steeds dat ze bijwerkingen kunnen hebben en 49% denkt dat ze moeten worden ingenomen onder toezicht van een gezondheidsdeskundige, "wat aantoont dat er enige verwarring over bestaat", wijst Testachats erop. Uit het onderzoek van de organisatie blijkt ook een zekere mate van wantrouwen ten opzichte van de gezondheidsclaims op verpakkingen: slechts 9% van de respondenten gelooft nog steeds dat deze wetenschappelijk verantwoord zijn. De organisatie roept op tot een strenger kader in termen van bewijs van werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit, en veel strengere controles door de autoriteiten.

 "Valérie Vercammen, directeur van Be-sup, is verbaasd dat 51% van de consumenten op eigen initiatief voedingssupplementen neemt. Uit de cijfers van Euromonitor over de verkoopkanalen voor voedingssupplementen blijkt dat de Belgen 65% van hun supplementen in de apotheek kopen en 15,7% online. Van de 15,7% online gekochte supplementen is ongeveer 80% afkomstig van online apotheken. Dit betekent dat bijna 80% van alle voedingssupplementen die Belgische consumenten kopen, voordeel halen uit het waardevolle advies van een apotheker, of dat nu in de apotheek is of online. "Bovendien wordt het merendeel van de voedingssupplementen aanbevolen door een gezondheidsprofessional: in de eerste plaats de huisarts, maar er zijn ook gynaecologen die zwangere vrouwen adviseren, enz". De jaarlijkse enquête uitgevoerd door het CIBH (Community of Intersectoral Belgian Healthcare) bij een representatieve steekproef van meer dan 1.000 consumenten en gevalideerd door Aqrate: Voor 83% van de consumenten is de apotheker de belangrijkste bron van advies over voedingssupplementen, gevolgd door de arts op de 2de plaats met 77%. 46% van de ondervraagden zegt voedingssupplementen te nemen op advies van hun arts. Be-sup betreurt ook dat de consumentenvereniging Testachats de consumenten nooit informeert over het degelijk wettelijk kader voor voedingssupplementen.

 België wordt vaak beschouwd als 'best practice' in Europa op dit vlak, met een strikt notificatiesysteem, goed georganiseerde post-marketing controles en, sinds eind 2023, een nutrivigilantiesysteem.