Voor een open debat!

Afbeelding
Crossed hands
Er is een uitzonderlijke vaccinatiecampagne aan de gang om de COVID-19 pandemie tegen te gaan.
Deze vaccinatie kan echter vragen oproepen bij patiënten met chronische ontstekings- en auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis. Op de afdeling reumatologie van de Cliniques Universitaires Saint-Luc is een onderzoek gestart om een beter inzicht te krijgen in de houding van deze patiënten ten opzichte van vaccinatie en mogelijke inspanningen om hen meer bewust te maken.

Reumatoïde artritis, dat het immuunsysteem aantast, gaat gepaard met specifieke problemen in het kader van vaccinatie: interferentie met de verschillende behandelingen en de evolutie van de ziekte. Bovendien wordt er via sociale netwerken verkeerde informatie verspreid. Deze redenen zouden kunnen leiden dat deze patiënten, die soms kwetsbaarder zijn voor SARS-CoV-2, weigeren zich te vaccineren. Om de reactie van reumapatiënten op vaccinatie beter te kunnen beoordelen, heeft de afdeling Reumatologie van Cliniques Saint-Luc een studie opgezet waaraan 460 personen deelnamen. 61% van de cohort gaf aan zich te willen laten vaccineren.

Zoals verwacht, behoren de eerder oudere personen tot deze positieve groep. Voor de 179 patiënten die weigerden (39%), waren de redenen om zich niet te laten vaccineren: wantrouwen tegenover vaccins op dit moment (53%), angst voor bijwerkingen (28%), anti-vaccin houding (4%), eerdere besmetting met COVID-19 (2%) en onbekende redenen (5%).

Personen jonger dan 50 jaar, vrouwen, rokers, mensen met een lager opleidingsniveau, patiënten met ernstiger vorm die biologische behandelingen krijgen of personen met auto-antilichamen waren meer geneigd om het vaccin te weigeren.

De resultaten van deze studie tonen aan dat voor bepaalde subpopulaties van patiënten specifieke opleidings- en bewustmakingsinspanningen kunnen worden ontwikkeld. Dit leidt tot de noodzaak een open debat over vaccinatie te houden, met name wat betreft de doeltreffendheid van het vaccin en de neutraliteit ervan op de ontwikkeling van de ziekte.