Voor uw cardiovasculaire gezondheid, denk na over uw slaap!

Afbeelding
cardiovasculaire
Ter gelegenheid van de 43e editie van de Week van het Hart heeft de Belgische Cardiologische Liga ervoor gekozen een risicofactor aan te kaarten die bij het grote publiek weinig bekend is: slaapstoornissen. Slaap staat nu inderdaad in de top 10 van beïnvloedbare factoren van cardiovasculair risico.

"En u, slaapt u goed?" De vraag wordt gesteld door de Belgische Cardiologische Liga, die zich zorgen maakt over de nachtelijke gewoonten van de Belgische bevolking en de gevolgen daarvan voor het hart op lange termijn. Als we het hebben over cardiovasculaire risicofactoren, kent iedereen tabak, cholesterol, hoge bloeddruk of voeding ... maar weinig mensen denken aan slaapstoornissen? Slapeloosheid, hypersomnie, parasomnie, slaapapneu of ongecontroleerde beenbewegingen in rust zijn stoornissen die onze slaap kunnen aantasten. Het is belangrijk om ze te identificeren en te behandelen!

 

De gevolgen van slecht slapen zijn veelvuldig;

- het verhoogt de eetlust en het risico op gewichtstoename

- het verhoogt het risico op hoge bloeddruk

- het bevordert de ontwikkeling van glucose-intolerantie (en later van

type 2-diabetes)

- optreden of herhaling van hartritmestoornissen (waaronder atriumfibrilleren) bevordert.

atriale fibrillatie)

- het heeft een negatieve invloed op stressmanagement

- het vermindert de energie voor de dag en dus de fysieke activiteit

- het verergert de symptomen van hartfalen

 

Obstructieve slaapapneu is een aandoening die 1 op de 5 volwassenen treft (in verschillende mate van ernst): tijdens de slaap stopt de persoon met ademen ("apneu") in een ongecontroleerde ademhaling gedurende meer dan 10 seconden, meer dan 5 keer per uur slaap. Het lichaam creëert dan fasen van "nood" micro-ontwaken om deze apneus tegen te gaan en ervoor te zorgen dat de ademhaling normaal wordt hervat.

Slaapapneu is niet zonder gevolgen: ontwikkeling van permanente hypertensie, risico op beroerte, diabetes type 2, zwaarlijvigheid en hartritmestoornissen (atriumfibrilleren), complicaties bij mensen met hart hartfalen.

Tegenwoordig wordt geschat dat 80% van de mensen met slaapapneu niet gediagnosticeerd en niet behandeld wordt.

De risicofactoren voor slaapapneu zijn de leeftijd en het overgewicht (vooral overtollig vet in de keel).

Roken en alcohol kunnen ook het risico van slaapapneu verhogen.