Wat nieuw in de behandeling tegen covid-19?

Afbeelding
behandeling tegen covid-19
Ondanks de teleurstellende hoop van remsdesivir, lopinavir, beta- interferon, hydroxychloroquine en ivermectine bij de behandeling van Covid-19, is er enorme vooruitgang geboekt bij de zuurstoftherapie met hoge doorstroming en is het nut van corticosteroïdtherapie bij de behandeling van ernstige vormen van Covid bevestigd. Clofoctol en antilichamen zijn eveneens veelbelovende therapeutische toepassingen.

Het Pasteur-instituut in Lille heeft op maandag 6 september aangekondigd dat het zijn eerste patiënt heeft gerekruteerd voor de tweede fase van een klinische proef met een mogelijke behandeling voor Covid-19, clofoctol. Zij verklaarde dat zij op zoek was naar "tussen 350 en 700 extra patiënten" om de doeltreffendheid van dit geneesmiddel bij de vroegtijdige behandeling van Covid-19-patiënten en de preventie van ziekenhuisopnames te evalueren.

Het Pasteur-instituut van Lille had het begin van deze proef medio juni aangekondigd, toen het toestemming kreeg van het Franse nationale bureau voor de controle op geneesmiddelen.

De werving van vrijwilligers werd bemoeilijkt door de zomervakantie, door de vooruitgang van de vaccinatie en door het zeer precieze gezochte profiel: patiënten ouder dan 50 jaar, niet-gevaccineerd, en met ten minste één symptoom.

Deze proef blijft nuttig ondanks de opkomst van vaccinatie, "omdat we niet weten hoe deze epidemie zal eindigen", en "omdat niet alle landen in dezelfde mate toegang hebben tot vaccinatie".

Clofoctol moet aan de patiënten worden gegeven als zetpil, twee per dag gedurende vijf dagen. "De molecule, die volgens het instituut bijzonder doeltreffend is om de replicatie van het virus af te remmen”, wordt in Frankrijk en andere Europese landen al op de markt gebracht voor een andere indicatie dan Covid-19.