Wat zijn de gevaren van Omicron sub-varianten?

Afbeelding
Omicron sub-varianten
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) veroorzaakt de BA.2-subvariant van Omicron geen "ernstiger vorm" van Covid dan de BA.1-variant, die nu in veel landen in de meerderheid is.

In een eerder gepubliceerde Japanse studie bij hamsters werd geconcludeerd dat er een hoger risico van ernstige Covid bestaat met de BA.2 subvariant, die in sommige landen dominant is geworden en wereldwijd ongeveer 13% van de Omicron-genomesequenties uitmaakt. Deze resultaten werden door het WHO tegengesproken na werkzaamheden van een raadgevend comité van deskundigen. "We zien geen verschil in termen van ernst tussen BA.1 en BA.2, dus het is een vergelijkbaar niveau van ernst in termen van risico op ziekenhuisopname," zegt Maria Van Kerkhove, technisch officier voor het beheer van de Covid-19-epidemie bij de WHO. Voor deze epidemiologe is dit een "echt belangrijke bevinding, omdat er in veel landen een aanzienlijke hoeveelheid van zowel BA.1 als BA.2 circuleert," zegt ze.

Een ander bemoedigend teken is volgens de WHO dat er voorlopig geen epidemische heropleving met BA.2 heeft plaatsgevonden, hoewel het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken. "Voorlopig lijkt er een aanzienlijke bescherming te bestaan tussen BA.1 en BA.2 en vice versa. Dit betekent dat als u besmet bent met Omicron BA.1 of BA.2, u ten minste 6 tot 8 weken beschermd bent," verklaart ook Dr. Anurag Agrawal, lid van het Raadgevend Comité.

Hoewel het aantal gevallen van Covid-19 wereldwijd afneemt, dringt de WHO er bij de landen op aan waakzaam te blijven en "geen sequencing-faciliteiten te ontmantelen terwijl de gezondheidsbeperkingen worden opgeheven".