Week van de Migraine: HOE MIJN MIGRAINE EN IK SAMENWERKEN!

Afbeelding
migraine
Van 28 september tot 3 oktober vindt de "week van de migraine" plaats in de apotheek. Dit is een campagne om 1 Belg op 5 mensen bewust te maken van deze pathologie die 1 Belg op 5 treft in de loop van zijn leven; vrouwen meer dan mannen. De boodschap van dit jaar herinnert ons eraan dat migraine niet alleen gevolgen heeft voor het gezin en het persoonlijke leven van degenen die er last van hebben. Het heeft ook een impact op het beroepsleven. Uit een recente studie blijkt dat 75% van de migrainepatiënten op het werk al last heeft gehad van migraine (1).

De behandeling van migrainehoofdpijn is gebaseerd op drie hoofdassen: het wegnemen van de opwekkende factoren, de behandeling van de aanval en de basisbehandeling

De profylactische behandeling vermindert het aantal en/of de intensiteit van de aanvallen. De informatie van de patiënt is essentieel om de compliance en de tolerantie te verbeteren, maar ook om het misbruik van geneesmiddelen te beperken, wat een belangrijke risicofactor is voor de dagelijkse chronische hoofdpijn.

Triggerfactoren zijn uniek voor elke patiënt, maar kunnen wispelturig zijn voor dezelfde persoon. De gemeenschappelijke noemer van deze triggers is een verandering in het levensritme, een verandering in de hoeveelheid slaap, ongewoon eten, emotionele variatie, fysieke of omgevingsvariaties. Heel vaak ervaren migrainepatiënten een modulatie door hormonale factoren, of het nu gaat om het begin of het verdwijnen van migraine in verband met de menarche en de menopauze, of een incidentie die gemoduleerd wordt door menstruatiecycli.

De campagne van dit jaar stimuleert patiënten om "samen te werken met migraine", identificeert triggers en biedt tips om meer rust te creëren.   

De werking van de behandeling van de crisis is gebaseerd op een afname van de neurogene ontsteking die wordt veroorzaakt door het trigeminovasculaire systeem. Het moet zo snel mogelijk na het begin van de pijn worden toegediend. Niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) hebben een belangrijke rol te spelen en kunnen gepaard gaan met een antiemetische behandeling. In de praktijk worden voor NSAID's ibuprofen, diclofenac, aspirine of naproxen als eerstelijnsbehandeling aanbevolen.  De vaste combinatie van cafeïne, paracetamol en aspirine is ook een behandelingsaanbeveling van de Europese Federatie van Neurologische Verenigingen, EFN. Het is raadzaam om niet-farmaceutische benaderingen te proberen voor of in ieder geval in combinatie met een farmaceutische behandeling (waaronder massagetherapie, lichaamsbeweging, werveltherapie, acupunctuur, yoga, etc.).

Alle informatie over deze campagne: www.migraine-info.be

* Studie uitgevoerd in 2019 in België voor GSK Consumer Healthcare.