WHO beveelt het vaccin van AstraZeneca aan voor mensen ouder dan 65 jaar

Afbeelding
Vaccinatie AstraZeneca
De WHO beveelt het vaccin van AstraZeneca aan voor mensen ouder dan 65 jaar en tegen de varianten van het vaccin. Na controverse over moeilijkheden bij de productie, en dus bij het leveren van de beloofde hoeveelheden, wordt het vaccin van AstraZeneca-Oxford geconfronteerd met wantrouwen over de doeltreffendheid ervan bij ouderen en bij de werking tegen nieuwe varianten. De WHO wil geruststellen en beschouwt het als "doeltreffend voor iedereen ouder dan 18 jaar".

Terwijl Zuid-Afrika zondag besloot zijn immunisatiecampagne, die in de daaropvolgende dagen van start zou gaan, op te schorten uit vrees voor de ondoeltreffendheid van het vaccin van AstraZeneca tegen de Zuid-Afrikaanse variant, en veel landen zoals België besloten het gebruik ervan te beperken tot personen jonger dan 65 of zelfs jonger dan 55 jaar, verzekerde het comité van deskundigen van de WHO inzake vaccins (SAGE) dat het vaccin kan worden toegediend aan iedereen boven de 18 jaar, ook in landen waar de varianten aanwezig zijn.  "Het is nog veel te vroeg om dit vaccin te verwerpen", "het betekent een belangrijk deel van de wereldwijde reactie op de huidige pandemie...Het is absoluut van cruciaal belang dat we de middelen die we hebben zo doeltreffend mogelijk gebruiken.” De WHO heeft ook aanbevolen de tweede dosis van het vaccin te geven na een tussenpoos van ten minste acht weken.

Dankzij de WHO-procedure krijgen landen die niet over de middelen beschikken om zelf snel de werkzaamheid en veiligheid van een geneesmiddel vast te stellen, sneller toegang tot therapieën.  Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) van zijn kant heeft aangekondigd dat het alle ontwikkelaars van vaccins tegen Covid-19 heeft gevraagd na te gaan of hun product doeltreffend is tegen nieuwe mutaties in het coronavirus. Het agentschap streeft er dus naar nieuwe richtsnoeren voor fabrikanten te publiceren.