WHO bezorgd over daling van Covid-19 testen

Afbeelding
self test covid
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is van mening dat de daling van het aantal Covid-19-tests wereldwijd de strijd tegen het virus alleen maar ingewikkelder zal maken door een gebrek aan informatie over het virus.

"In het geval van een dodelijk virus is onwetendheid niet zaligmakend," zei de directeur-generaal van de WHO, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, op een persconferentie in Genève. Hij betreurde ook dat de WHO de strijd tegen het virus nu "blindelings" voert.

Hoewel de WHO verheugd is over de daling van het aantal gemelde gevallen en sterfgevallen wereldwijd (vorige week werden slechts 15 000 sterfgevallen gemeld, het laagste wekelijkse totaal sinds 2020), maant de organisatie tot voorzichtigheid, omdat de daling van het aantal tests leidt tot minder informatie over de overdracht en de sequentie van het virus.

Deze situatie "maakt ons steeds meer blind voor de transmissie- en evolutiepatronen van het virus", aldus Dr. Tedros, die alle landen opriep om de ziekte te blijven bewaken.

Ook Bill Rodriguez, de uitvoerend directeur van FIND (Global Alliance for Diagnostics), een organisatie die met de WHO samenwerkt, sprak op de persconferentie zijn afkeuring uit over het besluit van regeringen over de hele wereld om "hun waakzaamheid te laten verslappen" ten aanzien van het virus.

"In de afgelopen vier maanden, te midden van de Omicron-variant, terwijl steden in Oost-Azië zich opsluiten en de vaccinatiegraad stagneert, zijn de testpercentages wereldwijd met 70-90% gedaald," zei hij. Dit ondanks het feit dat de testcapaciteit nog nooit zo groot is geweest en de pandemie, ondanks een daling van het aantal sterfgevallen, nog steeds woedt.

"Dit virus zal niet verdwijnen alleen omdat landen er niet meer naar zoeken. Het verspreidt zich nog steeds, het muteert nog steeds en het doodt nog steeds," zei Dr. Tedros. Vooral omdat de langetermijngevolgen van infectie bij overlevenden nog onbekend zijn.

De Covid-19 pandemie doodde meer dan 6 miljoen mensen met 500 miljoen ontdekte gevallen. Maar, volgens een studie in het medisch magazine « The Lancet », zou het werkelijke dodental drie keer zo hoog liggen, namelijk op 18,2 miljoen wereldwijd tussen begin 2020 en eind 2021.