WHO en ECDC onderzoeken hepatitis van onbekende oorsprong bij kinderen

Afbeelding
 hepatitis
Nadat vorige week in het Verenigd Koninkrijk verscheidene gevallen van acute hepatitis van onbekende oorsprong bij kinderen waren gemeld, zijn nu meer gevallen gemeld in Frankrijk, Denemarken, Ierland, Nederland en Spanje, in totaal meer dan 80 gevallen, waardoor gevreesd wordt voor een uitbraak, aldus het Europees Centrum voor ziektebestrijding en -preventie (ECDC).

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er 49 gevallen geconstateerd in Engeland, 13 in Schotland en 12 in Noord-Ierland en Wales. Nog eens vijf verdachte gevallen zijn ook gemeld in Ierland, en drie in Spanje, en ook in Denemarken en Nederland. Tot dusver zijn in België geen gevallen vastgesteld, maar deskundigen verwachten verdere meldingen bij kinderen jonger dan 10 jaar.

 

Hoewel geen van de virussen die verantwoordelijk zijn voor hepatitis A, B, C, D of E bij de kinderen is vastgesteld, zijn de door het Britse bureau voor de gezondheid beschreven symptomen typerend voor de ziekte: "Donkere urine, bleke en grijze ontlasting, jeukende huid, vergeling van ogen en huid, spier- en gewrichtspijn, hoge temperatuur, abnormale vermoeidheid, verlies van eetlust en buikpijn". In sommige gevallen moest het kind in het ziekenhuis worden opgenomen en bij zes kinderen was een transplantatie nodig.

Lopend onderzoek heeft geen specifieke overeenkomsten tussen de getroffen kinderen aan het licht gebracht. Sommigen zijn positief voor Covid-19, anderen voor adenovirussen, een groep virussen die vaak verkoudheid of infecties van de luchtwegen veroorzaken. Geen van hen was onlangs op reis geweest of ingeënt tegen Covid-19. Alle in de VS gemelde gevallen zijn positief getest op adenovirussen, waaronder vijf op adenovirus 41, dat ontsteking van de darm veroorzaakt. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijke betrokkenheid van dit virus bij andere gevallen. Er zij op gewezen dat adenovirussen hepatitis kunnen induceren bij kinderen, maar over het algemeen bij degenen die immunosuppressief zijn. Dit is een prioritair werkterrein, ook al kunnen de oorzaken meervoudig zijn. Toxische blootstelling aan voedsel, dranken of speelgoed, bepaalde milieufactoren, enz. worden vermeld.

 "Er zijn tot nu toe geen andere epidemiologische risicofactoren vastgesteld, waaronder recente internationale reizen", aldus de WHO, die de situatie "nauwlettend volgt" en geen reisbeperkingen met het VK en andere landen waar gevallen zijn vastgesteld, aanbeveelt.